Impasse in overleg over vredesplan

WASHINGTON, 5 FEBR. President Clinton zou het vredesplan voor Bosnië van de EG- en VN-bemiddelaars Owen en Vance steunen als de drie strijdende partijen het zouden accepteren. Gisteren evenwel wezen zowel de Bosnische Serviërs als de Bosnische regering het plan opnieuw van de hand.

Een woordvoerster van Clinton, Dee Dee Myers, ontkende gisteren dat de president het plan van Owen en Vance zou willen blokkeren of dat hij een leidende rol in de Bosnische crisis uit de weg gaat. “Hij zegt slechts dat als de partijen ermee akkoord gaan, hij het plan zou steunen. Maar tot nu toe hebben de partijen er niet mee ingestemd”, zo voegde ze daaraan toe. Clinton, aldus Myers, beraadt zich met zijn adviseurs en komt in de naaste toekomst met een aankondiging over het Amerikaanse beleid.

Minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei gisteren dat de Bosnische crisis een van de moeilijkste, meest ingewikkelde problemen is die hij ooit onder ogen heeft gekregen en dat het daarom alleen maar zinvol is zich kritisch op te stellen tegenover het plan van Vance en Owen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, deed gisteren een beroep op de regering-Clinton om het plan te steunen, omdat het alternatief zou bestaan uit “nog meer oorlog”.

De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Haris Silajdzic, heeft gisteren het verzet van zijn regering tegen het plan Owen-Vance bevestigd.

Het plan “beloont agressie” en “vernietigt de (Bosnische) regering”, zo zei Silajdzic. Volgens de Bosnische minister bevestigt het plan, dat voorziet in de opdeling van Bosnië-Herzegovina, in tien autonome provincies, de "etnische zuiveringen' van de Serviërs.

Pag.5: Partijen blijven tegen vredesplan

“Het zou een tragedie zijn, een echte misdaad, als na al deze onderhandelingen en alle bemoeienis van de VN het eindresultaat simpelweg zou bestaan uit de legitimering van de oogst van de agressie”, aldus Silajdzic.

Ook de Bosnische Serviërs konden zich gisteren nog niet in het plan van Owen en Vance vinden. Hun leider, Radovan Karadzic, zei dat het “voor tachtig procent” acceptabel is, maar dat de voorgenomen grenzen van de provincies nog moeten worden gewijzigd. Hij noemde de door Owen en Vance ontworpen landkaart “een goede basis voor onderhandelingen”.

Karadzic bevindt zich in New York voor het debat in de Veiligheidsraad over Bosnië. Karadzic werd gisteren om commentaar gevraagd op de recente uitlating van de vorige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Eagleburger, dat hij wegens oorlogsmisdaden zou moeten terechtstaan. In een vraaggesprek met het televisiestation NBC noemde Karadzic Eagleburgers uitlating “onverantwoordelijk”. “In feite zou onze kant moeten overwegen meneer Eagleburger een proces aan te doen wegens oorlogshitsen en het maken van anti-Servische racistische opmerkingen of het bemoeilijken van de dingen in Bosnië-Herzegovina”, aldus Karadzic. (Reuter, UPI, AP)