Fokker wil uitstel sluiting consulaat

AMSTERDAM, 5 FEBR. Vliegtuigbouwer Fokker heeft minister Kooijmans (buitenlandse zaken) per brief verzocht de voorgenomen sluiting van het Nederlandse consulaat-generaal in Jeddah (Saudi-Arabië) uit te stellen.

Sluiting zou de vliegtuigfabrikant slecht uitkomen omdat het bedrijf daar onderhandelingen voert over een mogelijke order van burgervliegtuigen voor Saudi Arabian Airlines. Volgens Fokker ziet het er niet naar uit dat de onderhandelingen binnen afzienbare tijd kunnen worden afgerond. “Het is voor ons handig om daar een consulaat daar te hebben. Diplomaten hebben eerder toegang tot bepaalde contacten op hoog niveau. De orders liggen niet voor het opscheppen en deze onderhandelingen verlopen ook vrij moeizaam”, aldus het bedrijf. Fokker wil niets kwijt over de omvang van de order of het stadium waarin de onderhandelingen zich bevinden.