Extra financiële tegenvaller; De Vries bang voor afname aantal banen

DEN HAAG, 5 FEBR. Minister De Vries (sociale zaken) vreest voor een “dramatische” daling van de werkgelegenheid. Hij verwacht dit jaar een afname met mogelijk veertig- tot vijftigduizend banen.

Vorig jaar steeg het aantal banen nog met 74.000. In 1990 en 1991 steeg het aantal banen met respectievelijk 180.000 en 129.000. De Vries verwacht een financiële tegenvaller doordat het aantal werkloosheidsuitkeringen zal toenemen. Hij riep op om met de lonen “pas op de plaats te maken”.

De regeringsfracties CDA en PvdA typeren de ontwikkeling op de arbeidsmarkt als “zorgelijk”, maar waarschuwen voor paniek. De fracties roepen werkgevers en werknemers op de lonen te matigen bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Het CDA vindt dat het kabinet geen extra maatregelen hoeft te nemen. “Lastenverlichting kost geld”, aldus de woordvoerder van CDA-fractievoorzitter Brinkman. Volgens het Kamerlid Van Zijl (PvdA) moet het kabinet “alles op alles” zetten om de investeringen te stimuleren. Het kabinet voert gesprekken met pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen om meer in Nederland te investeren. “Er moeten nu spijkers met koppen worden geslagen”, meent Van Zijl.

Het banenverlies is een direct gevolg van het kabinetsbeleid, meent VVD-woordvoerder Linschoten. “Lubbers-Kok had moeten zorgen voor lagere loonkosten door de lasten te verlichten. In plaats daarvan zijn de lasten in deze kabinetsperiode met 10 miljard gulden verhoogd. Het kabinet moet geen krokodilletranen huilen nu het misloopt”, aldus Linschoten.

D66-woordvoerster Groenman meent dat het kabinet het sociaal klimaat heeft “verziekt” met de ingreep in de WAO. “Bij de oproep tot loonmatiging komt het kabinet zichzelf nu tegen”, aldus Groenman

Minister De Vries reageert op cijfers van de EG. Als deze cijfers worden omgerekend naar volledige banen gaat het om een verlies van 35.000 banen. In november vorig jaar voorspelde het Centraal Planbureau nog een groei van 4.000 banen.

De problemen bij de vrachtwagenfabrikant DAF en het aangekondigde banenverlies bij KLM doen De Vries denken “aan de berichten van massale ontslagen zoals we die tien jaar geleden kenden”. De kwetsbaarheid van de Nederlandse economie is “aanzienlijk groter” dan De Vries tot voor kort dacht. “Dat wijst erop dat wij aan de structuur, aan de onderliggende concurrentiekracht, van onze economie nog heel wat moeten doen de komende jaren.”