Erasmusprijs voor regisseur Peter Stein

AMSTERDAM, 5 FEBR. De Erasmusprijs 1993 is toegekend aan de Duitse regisseur Peter Stein. Hij is sinds 1992 als directeur drama/theater verbonden aan de Salzburger Festspiele. De prijs is hem toegekend voor zijn stimulerende en creatieve bijdrage aan het Europese theater. De prijs, een geldbedrag van 200.000 gulden, wordt in het najaar uitgereikt. In 1988 kreeg Stein de Goetheprijs en in 1989 samen met de decorontwerper Karl-Ernst Hermann de Berlijnse Theaterprijs.

Stein is in 1937 in Berlijn geboren. De invloed van de door hem in 1970 opgerichte Schaubühne am Halleschen Ufer (tegenwoordig: Schaubühne am Lehninerplatz) is groot. Bekende regieën van Stein zijn Gerettet (1967), Zomergasten en Oresteia (1980), De drie zusters en De Kersentuin (1988/1989). Sinds enkele jaren houdt Stein zich ook bezig met operaregie.

Volgens de Stichting Praemium Erasmianum heeft Stein “met behoud van traditionele en historische waarden, door middel van diepgaande studie van teksten en vervuld van een maatschappij-kritische instelling, het moderne toneel nieuwe impulsen gegeven door middel van nauwgezette, originele en onconventionele regie, waarin een perfectie van acteren wordt nagestreefd”.

De Erasmusprijs wordt ieder jaar toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op sociaal, cultureel of sociaal-wetenschappelijk terrein.