Duitse verrassing van laatbloeier Vogt op wereldtitelstrijd skiën

MORIOKA, 5 FEBR. Mirjam Vogt heeft de eerste gouden medaille op de WK skiën veroverd. De 26-jarige Duitse won in het Japanse Morioka de combinatie. Op de afdaling werd ze vandaag tweede achter de Amerikaanse Picabo Street. Vogt had een dag eerder de slalom als tweede beëindigd achter de Oostenrijkse Anita Wachter, met een achterstand van 0,02 seconde. Wachter werd in de afdaling slechts zeventiende. Achter Vogt greep Picabo Street - de verrassende winnares van de afdaling - het zilver en Wachter het brons.

De bijna 26-jarige Vogt is een laatbloeier op de skipistes. Vogt, die met haar wereldtitel een bondspremie van 55.000 mark verdiende, roeide tien jaar geleden nog in de vier zonder stuurvrouw. Pas op 16-jarige leeftijd ging ze zich serieus toeleggen op het alpine skiën. In 1988 raakte ze in conflict met de Duitse skifederatie. Ze sloot een exclusief en lucratief sponsorcontract af met een ski-fabrikant, maar de Duitse bond weigerde haar het groene licht te geven.

Uit balorigheid sloeg de economie-studente uit Starnberg het olympisch jaar over. Ze liet de Winterspelen in Calgary aan zich voorbijgaan, verscheen niet aan de start van wereldbeker-wedstrijden en meldde zich aan bij het circuit om de Europa Cup. In '90 tekenden beide partijen de vreden. Het jaar erop werd ze tijdens de WK vierde op de afdaling. De eerste overwinning in het wereldbeker-circuit liet evenwel lang op zich wachten.

Pas in de openingswedstrijd van dit seizoen in Vail (Colorado) was ze de snelste in de afdaling. Sindsdien was ze niet meer uit de top van de vrouwen weg te slaan. Op de ijspiste van Morioka werd ze vandaag onder redelijke weersomstandigheden de eerste Duitse wereldkampioene sinds vijftien jaar. Maria Epple was in 1978 de laatste met de titel op de reuzeslalom. Vogt was na de slalom van donderdag veruit favoriet. Ze nam in de tweede manche alle risico's en bracht haar achterstand op Wachter, olympisch kampioene in 1988 in de combinatie en winnares van twee zilveren medailles in Albertville '92, terug tot 0,02 seconde. “Iedereen feliciteerde me toen al met de wereldtitel”, keek Vogt na haar winnende afdaling terug. “Ik wist dat ik favoriet was, maar de spanning snoerde me de keel.”

Marc Girardelli nam een optie op de wereldtitel in de combinatie voor mannen. De elfde plaats in de afdaling werd voor de wereldkampioen op de slalom een uitstekende springplank volgende week in zijn specialiteit toe te slaan. Concurrentie mag de voor Luxemburg uitkomende vedette verwachten van de Italiaan Ghedina (tweede), de Oostenrijker Mader (zesde) en de Noor Aamodt (zestiende). Luc Alphand, de winnaar van de afdaling, voelt zich kansloos. “Ik heb twee jaar geen slalom geskied”, zei de Fransman na zijn zege. “In wonderen in de sneeuw geloof ik niet.” (DPA/Reuter)