Duitse CAO: 3 pct meer voor ambtenaren

BONN, 5 FEBR. Het Duitse overheidspersoneel krijgt in een nieuwe, éénjarige CAO 3 procent salarisverhoging. Lagere inkomens ontvangen bovendien een extra bedrag aan kinderbijslag van 10 mark per maand per kind. Dit zijn de bonden ÖTV en DAG gisteravond overeenkomen met de overheidsonderhandelaars onder leiding van minister Rudolph Seiters (CDU, binnenlandse zaken). De nieuwe CAO gaat 1 januari 1993 in en kost de Duitse overheden circa 11,5 miljard mark. Daarmee blijft de nieuwe CAO onder de voor dit jaar verwachte inflatie van omstreeks 4 procent.

De eerste grote nieuwe Duitse CAO van dit jaar, die rechtstreeks geldt voor 2,3 miljoen overheidswerknemers in West-Duitsland en ook norm is bij de semi-overheid (spoorwegen en post bijvoorbeeld), heeft volgens beide partijen het karakter van een doorbraak. De ÖTV had 5 procent en een inkomensafhankelijke toeslag van 150 mark geëist, de DAG (die veel beambten als leden heeft) 5,5 procent. Seiters was gistermorgen vroeg, aan het begin van de derde, lange onderhandelingsronde in Stuttgart, bij zijn aanbod van 2,25 procent gebleven. Er waren al deskundigen aangezocht voor arbitrage als ook de derde ronde zou mislukken.

Maar het nieuws dat de Bundesbank tot een renteverlaging had besloten, bracht gistermiddag een versnelling in de onderhandelingen. ÖTV-voorzitter Monika Wulf-Mathies liet de inkomensafhankelijke (incidentele) toeslag als eis vallen en zei in plaats daarvan een procentueel zo hoog mogelijk percentage te willen bereiken. Nadat Seiters op zijn beurt het werkgeversaanbod had verhoogd tot 3 procent en daar 's avonds een klein bedrag voor kinderbijslag aan toevoegde, gingen ÖTV en DAG akkoord.

Seiters en mevrouw Wulf prezen elkaar omdat het, anders dan vorig jaar, zonder acties of stakingen en zonder arbitrage was gelukt om zaken te doen.

    • J.M. Bik