Cindu mag produktie nog niet hervatten

AMSTERDAM, 5 FEBR. Nevcin Polymers BV, onderdeel van het Cindu-concern in Uithoorn, mag de produktie van kunsthars op haar terrein nog niet hervatten. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen geen gedoogbeschikking afgeven voor de versnelde inwerkingstelling van een hogedruk-polymerisatieketel. Het bedrijf zal nu een normale vergunningsprocedure moeten doorlopen. Dat zal zeker tot oktober 1993 duren, aldus een woordvoerder van de provincie.

De weigering komt nadat de officier van justitie mr. A. M. Franssen in een brief eind januari GS had aangekondigd zich te zullen verzetten tegen de afgifte van een gedoogbeschikking. De versnelde gang van zaken is een buitenwettelijke procedure, aldus de officier. Eerder tekenden de gemeente Uithoorn, de inspecteur milieuhygiëne en de werkgroep Cindroom al bezwaar aan tegen een versnelde procedure. Hierdoor wordt niet meer voldaan aan de eis van GS dat een aantal adviserende instanties geen bezwaar tegen een gedoogbeschikking zou aantekenen.

Op 8 juli van het vorige jaar ontplofte bij het bedrijf in Uithoorn, onderdeel van het Cindu-concern, een Polymerisatieketel. Hierbij kwamen drie werknemers om het leven. Elf werknemers raakten gewond. In afwachting van de resultaten van de onderzoeken naar de oorzaak van het ongeluk waren de overige hittepolymerisatieketels van het bedrijf stilgelegd.

Het bedrijf had gevraagd om een spoedprocedure, omdat een lange stillegging mogelijk zou leiden tot een faillissement. Met een gedoogbeschikking kon het bedrijf in het gunstigste geval half april van dit jaar weer volledig draaien. Volgens directeur A. Staalstra leidt het bedrijf een kleine miljoen gulden verlies per maand. Bij Cindu Chemicals werken 350 mensen.

Wethouder G. Verbruggen van milieuzaken van Uithoorn verklaarde zich desgevraagd bereid het bedrijf zoveel mogelijk ter wille te zijn. De gedoogprocedure liet echter te weinig toetsing door de belanghebbenden toe. “Nevcin moet zich realiseren dat de investering in tijd bij een zorgvuldige procedure het bedrijf goodwill onder de Uithoorns bevolking oplevert”, aldus de wethouder.