Campbell Soup krijgt meerderheids- belang in Arnotts

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Campbell Soup is er na een maandenlange strijd in geslaagd een meerderheidsbelang van 53,7 procent te verwerven in de Australische koekjesfabrikant Arnotts.

Het is een gedeeltelijke overwinning, want volgens een controversiële overeenkomst uit 1985 moet Campbell 85,1 procent van de aandelen hebben om de volledige zeggenschap te kunnen uitoefenen.

Campbell bracht in oktober een vijandig bod uit dat Arnotts waardeert op 1,32 miljard Australische dollar (ruim 1,6 miljard gulden). Het Amerikaanse concern bezat al 33 procent van de uitstaande aandelen. Het bod veroorzaakte een emotionele campagne om Arnotts in Australische handen te houden. Grote aandeelhouders stelden zich daardoor gereserveerd op, maar donderdag kreeg Campbell toch een meerderheid doordat de institutionele belegger Australian Mutual Provident Society zich bereid verklaarde het grootste deel van zijn belang van 8,5 procent aan Campbell te verkopen.

Campbell verwierf de 33 procent deelneming in 1985 toen het concern Arnotts te hulp schoot om een overneming door de zakenman Alan Bond te verijdelen. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat de Amerikanen pas een meerderheid van het stemrecht zouden krijgen als zij meer dan 85 procent van de aandelen in bezit zouden hebben. Campbell sprak donderdag de hoop uit dat nu ook andere institutionele beleggers overstag gaan en daardoor alsnog de zeggenschap wordt verkregen.

Arnotts is verreweg de grootste koekjesfabrikant van Australië en de op zes na grootste ter wereld. Campbell vindt dat het bedrijf meer werk moet maken van expansie in Azië. Concurrenten als de Britse United Biscuits (in Nederland eigenaar van Verkade) en het Franse BSN zijn daar volgens de Amerikanen veel slagvaardiger.