Britten boos na kritiek uit Frankrijk

LONDEN/PARIJS, 5 FEBR. In Londen is verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van de Franse premier Bérégovoy dat de Britse regering zich economisch gezien op een “doodlopende weg” bevindt.

Bérégovoy zei gisteren tijdens een persconferentie in Parijs dat renteverlagingen in Groot-Brittannië en de terugtrekking van het Britse pond uit het Europees Monetair Stelsel (EMS) nog niet hebben geleid tot het begin van economisch herstel. “Ik voel dat Groot-Brittannië zich op een doodlopende weg bevindt. Dat geldt voor alles.”

Bérégovoy leverde ook kritiek op de Amerikaanse stofzuigerfabrikant Hoover, die zijn vestiging in Dijon (650 arbeidsplaatsen) wil sluiten en de produktie wil overbrengen naar Schotland, waar goedkoper kan worden geproduceerd. “U ziet waar ongeremd liberalisme toe leidt”, aldus de premier. De stap van Hoover was eerder verwelkomd door de Britse premier Major.

In Groot-Brittannië hebben Conservatieve parlementsleden de kritiek van Bérégovoy van de hand gewezen en afgedaan als een manoeuvre om stemmen te winnen voor de algemene verkiezingen die op 21 maart worden gehouden in Frankrijk. Parlementariër Davis Howell zei: “Groot-Brittannië wil een ordelijk internationaal valutastelsel, maar het EMS is dat nu eenmaal niet.” (Reuter)