"Belgrado houdt uit wraak vijf Roemeense Donauschepen vast'

BOEKAREST, 5 FEBR. De Joegoslavische autoriteiten hebben de afgelopen week vijf Roemeense Donau-schepen, samen met hun twintig duwbakken, aan de ketting gelegd als wraak voor het feit dat Roemenië zich houdt aan de VN-sancties tegen Joegoslavië.

Dat heeft gisteren een woordvoerster van het Roemeense ministerie van vervoer, Mihaela Cutus, gezegd.

Drie van de Roemeense schepen waren met suiker op weg van Hongarije naar Roemenië; de andere waren met kunstmest van Roemenië op weg naar Duitsland en Oostenrijk. Volgens Cutus werden ze in de Servische Donau-havens Bezdan en Veliko Gradiste aan de ketting gelegd.

De Joegoslavische acties houden volgens de Roemenen verband met de pogingen van de Roemeense autoriteiten om op de Donau Joegoslavische schepen met grondstoffen bestemd voor Joegoslavië tegen te houden. De afgelopen weken zijn zeker zeven Joegoslavische konvooien met benzine en olie erin geslaagd ondanks maatregelen van de Roemeense en Bulgaarse autoriteiten de Servische Donau-haven Prahovo te bereiken. Woensdag slaagden de Roemenen er echter in twee andere schepen de doorgang te beletten.

In Odessa praatten gisteren Roemeense en Oekraïense vertegenwoordigers over de mogelijkheden van samenwerking in de strijd tegen de Joegoslavische sanctiebrekers, die er de afgelopen weken steeds weer in zijn geslaagd met olie en benzine van de Oekraïense Donauhaven Reni naar Prahovo te varen. Volgens een Oekraïense woordvoerder wordt in Kiev overwogen een gedeelte van de Donau uit te roepen tot voor alle scheepvaart ontoegankelijk gebied; dit zou verdere gevallen van "rivierpiraterij' kunnen voorkomen. In Odessa spraken beide landen af gezamenlijk de Veiligheidsraad te vragen om compensatie voor de verliezen die ze door het embargo tegen Joegoslavië lijden. De Oekraïne zal de VN ook vragen waarnemers te sturen.

Eerder deze week schreef de Oekraïense minister van buitenlandse zaken de Veiligheidsraad van de VN dat de olie die door de Joegoslaven via de Donau wordt vervoerd afkomstig is uit Rusland en wordt geleverd “door Russische, Bulgaarse, Griekse, Cypriotische en Turkse bedrijven” - en niet door Oekraïense.

De Bulgaarse regering heeft inmiddels in diplomatieke boodschappen aan de regeringen van de Oekraïne, Rusland en Roemenië laten weten dat er geen konvooien met olie via de Donau naar Bulgaarse havens onderweg zijn of kunnen zijn. Elke kapitein op de Donau die een Bulgaarse haven als bestemming opgeeft moet volgens de diplomatieke boodschap worden aangehouden, omdat hij met vervalste papieren werkt en doende is het internationale embargo tegen Joegoslavië te breken. De Bulgaarse Donauhavens, aldus de boodschap, beschikken niet eens over de faciliteiten om olie te lossen. (Reuter, AP, AFP)