15 pct winstdaling GTI, uitstel emissie

Het technisch installatiebedrijf GTI Holding heeft over het afgelopen jaar vijftien procent minder winst geboekt dan in 1991, zo blijkt uit voorlopige cijfers. De onderneming verwacht dit jaar verbetering van het resultaat. Een eerder aangekondigde emissie van aandelen is uitgesteld, volgens GTI wegens het slechte beursklimaat.

GTI heeft over 1992 ongeveer 31 miljoen gulden netto verdiend, vergeleken met 36,5 miljoen gulden in het voorgaande jaar. De winstdaling schrijft het bedrijf vooral toe aan vermindering van de investeringen in Noordwest-Europa, extra kosten voor de opbouw van de divisies Telematica en Mechanical alsmede capaciteits- en uitvoeringsproblemen bij een van de Belgische vestigingen. De omzet steeg van 1,4 miljard tot circa 1,5 miljard gulden.

GTI verwacht op grond van de orderportefeuille en het incidentele karakter van de kostenstijging in 1992 een winstverbetering in het lopende jaar.

De Fabricom-procedure tegen GTI loopt nog en het zal nog geruime tijd duren voordat de Utrechtse rechtbank er een uitspraak in zal doen. Het Belgische concern Fabricom, dat zich op hetzelfde werkterrein beweegt als GTI, heeft een belang van 35,2 procent in GTI. Het wilde vorig jaar GTI inlijven, maar GTI was daarvan niet gediend en heeft Fabricom van het lijf gehouden door 1,4 miljoen preferente aandelen uit te geven en die bij een bevriende relatie te plaatsen. Zodoende ging de meerderheid van Fabricom in het totale kapitaal van GTI verloren. Fabricom heeft daarop een rechtszaak tegen GTI aangespannen.