Winst RJR Nabisco onder flinke druk

De winst van het Amerikaanse tabak- en levensmiddelenconcern RJR Nabisco is vorig jaar gedaald van 368 miljoen dollar tot 299 miljoen dollar.

Dat was het gevolg van buitengewone lasten van 477 miljoen dollar wegens vermindering van de schulden. In het vierde kwartaal was er daardoor een eenmalige last van 126 miljoen dollar. Dit had tot gevolg dat het resultaat in die periode omlaag ging van 161 miljoen dollar tot 45 miljoen dollar, zo heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

RJR Nabisco benut het lage rentepeil in de VS om verplichtingen met hoge rente om te zetten in goedkopere leningen. Het concern werd eind 1988 opgezadeld met een enorme schuldenlast toen het voor 24,9 miljard dollar werd opgekocht door overnemingsspecialist Kohlberg Kravis Roberts. Deze transactie werd grotendeels gefinancierd met "junk bonds', hoogrentende obligaties met een flink risico. Een deel van de schulden werd weggewerkt door de verkoop van bedrijfsonderdelen.

De omzet van RJR Nabisco nam in het vierde kwartaal toe met 2,8 procent van 3,98 miljard dollar tot 4,09 miljard dollar. Over het gehele jaar was er een omzetgroei met vijf procent van 14,99 miljard dollar tot 15,73 miljard dollar. De omzet in de tabakdivisie (met onder meer het merk Camel) nam toe met zes procent van 8,54 tot 9,03 miljard dollar. In de divisie levensmiddelen was er een groei met vier procent van 6,45 tot 6,70 miljard dollar.