VS stellen overleg uit over vrede M-Oosten

NEW YORK/ JERUZALEM, 4 FEBR. Twee bijeenkomsten in het kader van de multilaterale vredesonderhandelingen over het Midden-Oosten die volgende week zouden plaatshebben zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daarvan heeft de Amerikaanse regering Israel op de hoogte gesteld. Washington gaf geen reden, aldus Jeruzalem. Volgens de Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi wordt het multilaterale overleg niet hervat voor Israel alle 396 Palestijnen die het naar Libanon heeft uitgewezen naar huis laat terugkeren.

Ashrawi vermoedde dat het bilaterale overleg met Israel, in december opgeschort in verband met de Amerikaanse regeringswisseling, niet voor april zal worden hervat. “Eerst moet een aanvaardbare oplossing worden gevonden voor de kwestie van de uitwijzing, dat wil zeggen dat de VN-resolutie wordt uitgevoerd.” Zij doelde op resolutie 799 van de Veiligheidsraad, die de repatriëring eist van alle Palestijnen die op 17 december naar Libanon werden uitgewezen na een reeks moordaanslagen door de moslim-fundamentalistische beweging Hamas op Israelische militairen. De Israelische premier, Rabin, heeft eerder deze week onder Amerikaanse druk als compromis voorgesteld een kwart van de Palestijnen terug te nemen, en de verbanningstermijn van de overigen tot een jaar te halveren. Dat voorstel is echter zowel door de uitgewezenen zelf als door de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) afgewezen. Rabin onderstreepte gisteren overigens dat Israel zich het recht voorbehoudt tot massa-uitwijzingen over te gaan.

Volgens diplomaten in New York werkt Frankrijk aan een verklaring in de Veiligheidsraad waarin Israel wordt veroordeeld wegens zijn weigering resolutie 799 uit te voeren. De niet-bindende verklaring zou als alternatief kunnen dienen voor een Arabisch voorstel tot sancties tegen Israel. Parijs zou echter nog aarzelen het ontwerp naar voren te brengen wegens de Amerikaanse bezwaren ertegen. Washington meent dat verdere actie van de Veiligheidsraad averechts zal werken, en wil zich na Rabins concessie richten op mogelijkheden het vredesoverleg weer op gang te brengen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, wordt in dat kader tegen het midden van de maand in Israel verwacht. (Reuter, AP, AFP)