VS nog niet voor plan Owen-Vance gewonnen

NEW YORK, 4 FEBR. De Amerikaanse regering blijft ondanks diplomatieke druk, onder andere van de EG- en VN-bemiddelaars Owen en Vance, vooralsnog weigeren hun vredesplan voor Bosnië te ondersteunen.

President Clintons woordvoerder George Stephanopoulos zei gisteren dat de president een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Bosnië wenst, maar zich nog beraadt over de beste mogelijkheden. Hij wees kritiek van Lord Owen als zouden de Amerikanen “niet genoeg” doen om de oorlog in Bosnië-Herzegovina te beëindigen van de hand. “We stellen de pogingen van Lord Owen en voormalig minister Vance op prijs. We blijven de diplomatieke initiatieven om de mensen in Bosnië dichter bij elkaar te brengen ondersteunen. [Maar] we werken aan ons eigen beleid, we nemen dat zeer serieus”, aldus Stephanopoulos. Hij voegde daaraan toe dat Clinton het vredesplan van Owen en Vance ondersteunt noch afwijst en dat de president “relatief spoedig” met een beslissing komt.

Cyrus Vance sprak gisteren opnieuw met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, over het vredesplan, dat onder andere in een opdeling van Bosnië-Herzegovina in tien autonome provincies voorziet. De Amerikaanse regering heeft dit plan tot nu toe niet willen steunen omdat het de Serviërs in Bosnië teveel tegemoet zou komen. Owen beklaagde zich in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met The New York Times over de Amerikaanse houding.

Pag 5: Hulp Sarajevo beperkt

De Deense minister van buitenlandse zaken, Niels Helveg Petersen, heeft namens de EG de Amerikaanse regering opgeroepen het plan van Vance en Owen te steunen. “Ik ben er zeker van dat als dit plan niet wordt getekend, niet wordt uitgevoerd, we er erger aan toe zullen zijn dan tevoren”, zo zei hij gisteren in Genève.

De VN overwegen het aantal blauwhelmen in Bosnië-Herzegovina uit te breiden tot 16.000 of zelfs 20.000 man als het plan van Vance en Owen door de Veiligheidsraad wordt aangenomen en de drie strijdende partijen in de republiek het eveneens accepteren. Er zijn nu 7.500 VN-soldaten in Bosnië gelegerd.

In Bosnië zelf hebben de VN gisteren laten weten zich gedwongen te zien de hulpverlening aan het belegerde Sarajevo te verminderen wegens de vele aanvallen op hulpkonvooien. De afgelopen dagen zijn drie van die konvooien aangevallen. Bij een van die aanvallen is een dode gevallen.

Vanuit Mostar zijn voorlopig helemaal geen hulpkonvooien meer mogelijk. Andere routes zijn ofwel moeilijker begaanbaar ofwel gevaarlijker. Dat betekent dat konvooien naar Sarajevo, dat toch al niet kan worden voorzien van de minimaal benodigde 270 ton voedsel per dag, moeten bestaan uit lichtere vrachtwagens met een kleiner laadvermogen, die bovendien langer onderweg zijn.

Op de diverse fronten in Bosnië is gisteren opnieuw hevig gevochten: in Bratunac en Zvornik in het oosten van Bosnië, in Brcko in het noordoosten, in Doboj ten noorden van Sarajevo, in Mostar en Stolac in het zuiden en in Sarajevo zelf.

In de Kroatische Krajina verplaatste de strijd tussen de Kroaten en de Kroatische Serviërs zich gisteren verder van de havenstad Zadar af. Volgens een Kroatische woordvoerder vielen de Serviërs Kroatische stellingen aan langs een breed front, dat liep van Novigrad via Pridraga naar Gorica, plaatsen op twintig kilometer en meer ten oosten en zuidoosten van Zadar. (Reuter, AFP, AP)