Vakbeweging Suriname wil brede staking

PARAMARIBO, 4 FEBR. De Surinaamse vakbeweging heeft een algemene staking aangekondigd voor 10 februari uit onvrede met de prijsstijgingen in het land en het economische beleid van de regering.

Dat heeft de Raad van Vakcentrales (Ravaksur) meegedeeld. Voorzitter I. Grep van de Moederbond, die is aangesloten bij Ravaksur, noemt als “gemeenschappelijke vijand” de handelaren die verantwoordelijk zijn voor de ongebreidelde prijsstijgingen. De raad eist een algemene loonsverhoging met 53 procent.

De Surinaamse ambtenarenvakcentrale CLO heeft de regering afzonderlijk een ultimatum gesteld tot 27 februari om maatregelen te nemen. “Anders is de CLO met de regering in oorlog”, aldus voorzitter H. Sylvester gisteren op een protestmanifestatie in Paramaribo. Ook de CLO beticht “malafide handelaren” ervan de prijzen dagelijks op te schroeven. De CLO eist salarisverhogingen, prijscontrole, corruptiebestrijding en belastingverhoging voor welgestelden.

De bonden verwijten de regering-Venetiaan gebrek aan daadkracht. De regering is begonnen met de uitvoering van een "structureel aanpassingsprogramma' om de economie uit het slop te trekken, maar tot nu toe zijn effectieve maatregelen uitgebleven.

Niet bekend

Intussen is binnen de vakbeweging een conflict ontstaan over de regeringsdeelname van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA). De voorzitter van de Moederbond, I. Grep, heeft gezegd er “moeite” mee te hebben dat F. Derby behalve Ravaksur-voorzitter ook leider is van de SPA. CLO-voorzitter Sylvester is bestuurslid van de SPA. Een vijftal lidbonden heeft gedreigd de Moederbond te zullen verlaten uit protest tegen de uitspraak van Grep.