Oud Europa verjongt

Manifestatie: De Facelift van Europa. T/m 26 maart. Voor het volledige programma: Tropeninstituut, Mauritskade 63 en Soeterijn, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam. Inl 020-5688500 of 5688421.

Het culturele gezicht van Europa verandert door de miljoenen immigranten: "oud' Europa krijgt een nieuwe impuls. Tien culturele organisaties in Amsterdam, waaronder het Goethe Instituut, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de Anne Frank Stichting, de British Council en Maison Descartes, besteden aandacht aan deze ontwikkeling. Dat gebeurt deze en volgende maand door tentoonstellingen, lezingen, uitvoeringen, films en muziek onder de titel De Facelift van Europa.

Duitsland komt naar Amsterdam met onder meer het S.O.A.P.-danstheater uit Frankfurt, geleid door de Portugees Rui Horta. De Duits-Turkse schrijver van misdaadromans Jakob Arjounif leest voor uit eigen werk onder de titel Licht am Deutschen Krimihorizont?! De inbreng van Oost-Europa is tot lichte teleurstelling van de samenstellers mager. Teatr Kreatur voert onder de regie van de Pool Andrej Woron Das Ende des Armenhauses op met muziek van Janusz Stoklosa. Een andere Oosteuropese bijdrage is de van oorsprong Bulgaarse en nu in België wonende dichteres Maja Panajatova.

Het filmprogramma biedt een documentaire over Franse zigeuners van de in Frankrijk wonende Japanse regisseur Yasuhiro Kimié Omori. In de Britse thriller Young Soul Rebels gaat het om twee jonge, zwarte discjockeys die verzeild raken in een ruzie tussen punks en skins.

In het Vlaams Cultureel Centrum exposeert de Zaïrese schilder Cheri Samba zijn werk, dat een mengsel is van reclame, film en stripverhaal. Erotiek, politiek en corruptie zijn nauw met elkaar vervlochten.

Het Tropeninstituut organiseert begin deze maand het symposium Cultural Diversity in the Arts met als gasten de in Engeland docerende Ghanese hoogleraar Homi K. Bhabha en de Italiaanse Rosi Braidotti, die vrouwenstudies doceert in Utrecht. Tijdens dit symposium hoopt men een aantal aanbevelingen te formuleren over een gezamelijk Europees beleid voor culturele verscheidenheid.

Eind februari is er een wetenschappelijk congres onder de titel Ethnicity & Nationalism & Culture in Western Europa met openbare lezingen in het Engels van Britse, Italiaanse, Franse, Belgische, Ierse, Spaanse en Duitse sprekers. Het congres wordt afgesloten met een brede discussie onder leiding van minister J. Pronk (ontwikkelingssamenwerking).

Facelift wordt op vrijdag 26 maart in het Tropeninstituut afgesloten met een concert van de Fra Fra Big Band, bestaande uit Surinamers, Antillianen en jonge, zwarte jazzmusici uit Engeland, een van de weinige multiculturele bijdragen uit Nederland.

    • Peter Schumacher