Mitterrand: nationale herdenkingsdag voor jodenvervolging Vichy

PARIJS, 4 FEBR. De Franse president François Mitterrand heeft gisteren een nationale herdenkingsdag ingesteld voor de tienduizenden Franse joden die onder het Vichy-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn getransporteerd naar Duitse concentratiekampen.

De “nationale herdenking van racistische en anti-semitische vervolging” zal jaarlijks plaatsvinden op 16 juli, de dag waarop in 1942 de Franse politie 13.000 joden bijeen bracht in het stadion Velodrome d'Hiver in Parijs, alvorens ze naar Duitsland af te voeren.

Veel Fransen vinden dat hun land niet correct is omgegaan met zijn oorlogsverleden. Overlevenden, joden en Franse intellectuelen hebben er lang bij Mitterrand op aangedrongen meer te doen om de jodenvervolging tijdens het pro-Duitse Vichy-regime te erkennen. De president veroorzaakte vorig jaar opschudding toen hij verklaarde dat hij niet namens de Franse staat verontschuldigingen kon aanbieden voor de misdaden van Vichy. “Het is de Franse staat van Pétain die, na de Franse Republiek in 1940 te hebben verlaten, joden, buitenlanders en Fransen heeft vervolgd. Het is die staat die rekenschap moet afleggen,” zei Mitterrand.

In november kwam deze controverse opnieuw aan het licht toen Mitterrand vasthield aan de jaarlijkse traditie een krans te laten leggen op het graf van Philippe Pétain, die in de Eerste Wereldoorlog bekend werd als militaire held en als leider van de Vichy-staat van 1940 tot 1944 collaboreerde met de Duitse bezetter. De presidentiële hulde aan Pétain is door Franse joden veroordeeld als een “schandelijk eerbetoon aan een man die schuldig is bevonden aan hoogverraad en die verantwoordelijk is voor de dood van 75.000 Franse joden.” Mitterrand heeft toegegeven dat de hulde aan Pétain “iets tegenstijdigs” heeft, maar sluit niet uit nogmaals een krans te sturen.

Jean Kahn, voorzitter van de Raad van Joodse Instituties in Frankrijk, heeft de instelling van een herdenkingsdag verwelkomd. “Deze herdenking betekent tot op zekere hoogte de veroordeling van een regime dat de schande, het verraad van Frankrijk was,” aldus Kahn. De herdenking van de slachtoffers van Vichy wordt geen nationale vrije dag, maar zal plaatsvinden op de zondag voorafgaand of volgend op 16 juli. Op de plek in Parijs waar het stadion Velodrome d'Hiver stond, komt een monument waar de jaarlijkse nationale herdenking zal worden gehouden. Verder zullen op die dag ceremonies worden gehouden in de hoofdsteden van alle Franse districten. (Reuter, AFP, AP)