'Meeroken net zo erg als asbest'

UTRECHT, 4 FEBR. Omgevingsrook op de werkplek is vergelijkbaar is met het werken in of met asbest.

Als recente Amerikaanse cijfers worden omgerekend naar de Nederlandse situatie sterven er jaarlijks 200 niet-rokers door tabaksrook in de omgeving. Dat zei algemeen directeur dr. K. van de Poll van de Nederlandse Kankerbestrijding gisteren in Maastricht op de slotzitting van het Europees Jaar van Veiligheid en Gezondheid op het Werk. In het Ontwerp Besluit Arbeidsplaatsen van minister De Vries (sociale zaken en werkgelegenheid) had volgens de beide organisaties de bescherming van de niet-roker op de werkplek moeten zijn vastgelegd. “We sparen kosten noch moeite om asbest geleidelijk uit onze maatschappij te bannen. Maar tabak blijft de heilige melkkoe van de overheid”, aldus Van de Poll. Het ontwerp besluit moet nog worden vastgesteld.