Krajicek de publiekstrekker in toernooi van Rotterdam

ROTTERDAM, 4 FEBR. De lieveling van het Nederlandse tennispubliek zal er bij zijn. Richard Krajicek speelt over drie weken in Rotterdam. Het is de eerste maal dat de beste Nederlandse tennisser, nummer dertien op de wereldranglijst, uitkomt in het hoofdtoernooi van het ABN AMRO World Tennis Tournament, dat van 22 tot en 28 februari in sportpaleis Ahoy' wordt gespeeld. In 1991 verloor hij in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi, vorig jaar kon hij geen overeenstemming bereiken over zijn startgeld en gaf hij daarom de voorkeur aan het Amerikaanse toernooi in Indian Wells. Daardoor speelde hij in 1992 in eigen land slechts vijf partijen: drie bij het grastoernooi in Rosmalen, waar hij verloor van Michiel Schapers, en twee bij de Davis-Cupwedstrijd tegen Uruguay in Den Haag, waar hij de uitblinker was.

Toernooidirecteur Wim Buitendijk had dit jaar geen problemen de 20-jarige Krajicek te strikken. Vorig jaar hadden de twee nog een zakelijk meningsverschil over de hoogte van het startgeld. “Hij had toen nog nauwelijks gepresteerd”, zei Buitendijk. “Dit keer onderhandelden we - in september - toen hij uitzicht had op een plaats in de top tien. Dan praten we over geheel andere bedragen. Krajicek krijgt hier als Nederlander vanzelfsprekend wat meer dan hij bijvoorbeeld in Frankrijk krijgt. Hij is een publiekstrekker, hij betaalt zichzelf terug.”

Krajicek is in Rotterdam als vierde geplaatst achter de Duitser Boris Becker, de Kroaat Goran Ivanisevic en de Amerikaan Ivan Lendl. Om de twintigste editie van het toernooi in Ahoy' te winnen zal Krajicek, als alles goed gaat, moeten afrekenen met de Zuidafrikaan Wayne Ferreira (kwartfinale), Becker (halve finale) en Ivanisevic (finale). Krajicek krijgt in Rotterdam gezelschap van minimaal drie andere Nederlanders: Jan Siemerink, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. De organisatie heeft nog drie wild-cards te verdelen, waarvan waarschijnlijk een voor een Nederlander, en heeft plaats ingeruimd voor vier "qualifiers'.

Vanochtend presenteerde Buitendijk in het hoofdkantoor van de sponsor in Rotterdam het deelnemersveld. Drie spelers uit de top-tien, onder wie de winnaar van vorig jaar, Becker, en in totaal 25 spelers uit de top honderd. Alleen de komst van Ivanisevic is nog niet helemaal zeker. De Kroaat ontbrak door een voetblessure op de Australian Open in Melbourne. Hij bevindt zich nu in Kroatië, heeft de organisatie van Stuttgart al laten weten dat hij daar volgende week niet zal spelen, maar heeft laten weten per se in Rotterdam zijn rentree te willen maken.

Rotterdam was het afgelopen jaar het grootste indoortoernooi ter wereld. In 1992 kwamen er voor het eerst meer toeschouwers dan in Stockholm en Bercy (Frankrijk). Het prijzengeld, vorig jaar "slechts' 525.000 dollar, is gestegen naar 600.000 dollar. Buitendijk, die voor de tiende maal als directeur optreedt, zei desgevraagd te streven naar verdere groei. Rotterdam, nu "gewoon' onderdeel van de ATP-tour wil nog altijd graag deel uit maken van de Champions Serie, een reeks van negen toernooien met een prijzenpot van minimaal 1,6 miljoen dollar. “We hebben binnen de huidige begroting voldoende middelen om dat prijzengeld te betalen. Dan zouden we immers een deel wat we nu uitkeren aan startgelden naar het prijzenfonds overhevelen. Maar het is helaas heel onwaarschijnlijk dat een van de huidige toernooien uit die serie zijn status op zou willen geven.” Weliswaar heeft bijvoorbeeld Stockholm last van teruglopende toeschouwersaantallen - van 102.000 naar 84.000 - maar de directie van het nieuwe stadion in de Zweedse hoofdstad kan het zich, volgens Buitendijk, eenvoudigweg niet permitteren het evenement op te heffen.

In de voorverkoop is al twee derde van het aantal beschikbare kaarten verkocht. Buitendijk hoopt het toeschouwersrecord van 1992, bijna 92.000 bezoekers in zeven dagen, te verbeteren. De winnaar van het eerste toernooi (in 1974) was Tom Okker, toen nog de nummer drie van de wereld. Tot de later winnaars behoorden onder anderen Arthur Ashe, Jimmy Conners, Björn Borg, John McEnroe en Stefan Edberg.

De plaatsingslijst (land, plaats op de wereldranglijst): 1. Boris Becker (Dui, 4), 2. Goran Ivanisevic (Kro, 5), 3. Ivan Lendl (VSt, 8), 4. Richard Krajicek (Ned, 13), 5. Wayne Ferreira (ZAf, 15), 6. Alexander Volkov (GOS, 17), 7. Henrik Holm (Zwe, 19), 8. Andrei Medvedev (GOS, 20), 9. Karel Novacek (Tsj, 23), 10. Amos Mansdorf (Isr, 24), 11. Paul Haarhuis, 14. Jan Siemerink, 21. Jacco Eltingh.