Industrie fors onderuit op effectenbeurs

AMSTERDAM, 4 FEBR. Op de effectenbeurs in Amsterdam is vanochtend paniek uitgebroken. Beleggers - afgeschrikt door de surséance van DAF - verkochten massaal hun aandelen in de grote industriële ondernemingen.

Fokker, Hoogovens en Begemann incasseerden forse koersverliezen. “Het is hier een gekkenhuis, er is sprake van een bloedbad op de beurs”, aldus een beurshandelaar. “Er is duidelijk sprake van een "DAF-effect'. Plotseling realiseren beleggers zich dat andere industriefondsen ook met liquiditeitsproblemen kampen.”

De waarde van vijf grote industriële fondsen - DAF, Fokker, Hoogovens, Begemann en Stork - is ten opzichte van vorig jaar met 3,5 miljard gulden afgenomen. De "grote vijf' zijn nu nog 1,8 miljard gulden waard.

De grootste daler was vanmorgen vliegtuigfabrikant Fokker, waarvan de koers omstreeks het middaguur met 2,10 gulden was gekelderd tot 8,10 gulden, de laagste koers in tien jaar. De omzetten in het aandeel waren zeer groot. Beleggers vrezen voor het lot van Fokker wanneer de overname door Deutsche Aerospace niet doorgaat.

Staalfabrikant Hoogovens (slot gisteren: 24,70), slachtoffer van de recessie, Oosteuropese concurrentie en Amerikaans protectionisme, moest 1,50 gulden prijsgeven.

Het bedrijvenconglomeraat Begemann bevindt zich in een vrije val. Het bedrijf verloor gisteren 11,50 gulden en vanochtend nog eens 6 gulden. Omstreeks het middaguur was het aandeel nog 40 gulden waard. Van de zware industrie weet alleen Stork zich te handhaven.

De koers van DAF daalde niet verder vanochtend, maar was op de niet-officiële markt het meest verhandelde fonds met een omzet van meer dan 400.000 stuks. De meeste beurshandelaren zien de aandelen nu als vrijwel waardeloos, maar voor "dobbelaars' die een gokje willen wagen lonkt een spectaculaire koerswinst als het beursfonds DAF blijft voortbestaan.