IHC redt De Merwede met overneming

ROTTERDAM, 4 FEBR. De scheepswerf en machinefabriek De Merwede wordt overgenomen door IHC Caland, producent van materieel voor bagger- en offshore-industrie.

Dat heeft IHC-directeur J. Bax vanmorgen bekendgemaakt. Alle circa 375 werknemers van De Merwede behouden hun werk. Met de koop van de werf in Hardinxveld-Giessendam zijn, volgens Bax “enige miljoenen” guldens gemoeid.

Vakbondsbestuurders reageerden vanmorgen verheugd op de overname. Als IHC de scheepswerf niet zou hebben overgenomen, zou morgen het faillissement moeten worden aangevraagd, meldde districtsbestuurder P. Hendrix van de Industriebond CNV. Dat zou het ontslag inluiden van alle werknemers.

De Merwede verkeert al geruime tijd in aanzienlijke financiële problemen. In oktober kondigde de werf nog het inkrimpen van een kwart van het aantal arbeidsplaatsen en een reorganisatie aan, omdat door een fors verdunde orderportefeuille niet langer werkgelegenheid voor het voltallige personeel gegarandeerd kon worden. Eind 1990 werd een order van 108 miljoen gulden binnengehaald voor de bouw van een zogenaamde sleephopperzuiger - 's werelds grootste en meest geavanceerde in zijn soort - voor het Belgische baggerbedrijf Jan de Nul. Bij de oplevering daarvan eind vorig jaar, bleek dat de bouw een zo groot verlies had opgeleverd, dat volgens De Merwede-directeur J. Houweling “onze vermogenspositie sterk onder druk werd gezet”.

Morgen zullen de werknemers op de werf worden ingelicht over de overname. IHC Caland heeft zich voorgenomen door een kapitaalsinjectie het aansprakelijk vermogen van de werf te verhogen met 15 miljoen gulden. Het aandelenpakket wordt uitgebreid met 10 miljoen gulden, terwijl IHC aan De Merwede ook een achtergestelde lening van 5 miljoen gulden verstrekt. De scheepswerf zal als een zelfstandige werkmaatschappij opereren, met een grote vrijheid voor de directie.

IHC Caland (circa 800 à 900 werknemers) maakte eerder deze maand de jaarcijfers van 1992 bekend. Daaruit bleek dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening vorig jaar is gestegen van 32,7 naar 45 miljoen gulden. Het bestuur verwacht dit jaar op een winst van 50 miljoen gulden uit te komen.

Volgens Hendrix zal De Merwede in mei of juni van dit jaar moeten overgaan tot het verzelfstandigen van de timmerwerkplaats, waar 55 werknemers scheepsinterieurs bouwen. Volgens Bax “past de timmerfabriek niet in het beleid van IHC” en daarom zal “mogelijk naar een koper worden uitgezien”.