GEFRITUURDE INKTVISRINGEN

Eigenlijk wilde ik de Spaanse Calamares Romana maken, maar vond geen recept dat me aansprak. Een vooroorlogs kookboek met recepten van madame Prumier leverde het basisidee voor een verrassend licht beslag dat nog het meest aan een Japans tempura-beslag doet denken.

Voor 4 tot 6 personen

Beslag

125 gram bloem

snufje zout

2 dessertlepels olijfolie

1,25 deciliter lauw water

2 kleine eiwitten

750 gram inktvisringen

arachide-olie voor het frituren

partjes citroen

peterselie, ter garnering

Maak eerst het beslag. Zeef de bloem met wat zout boven een kom. Voeg de olijfolie en het water toe en roer alles tot een glad geheel. Laat dit mengsel circa 1/2 uur rusten. Dep intussen de inktvisringen droog met keukenpapier en zet ze weg. Doe de olie in een frituurpan of diepe steelpan en verhit tot 180 graden celsius. Klop intussen de 2 eiwitten tot stijve pieken en spatel ze voorzichtig door het beslag. Haal, afhankelijk van de grootte van uw pan, een aantal inktvisringen door het beslag en doe ze onmiddelijk in de hete olie. Laat ze circa 3-4 minuten frituren, of tot ze goudgeel zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede schaal uitlekken. Houd ze warm in een lauwe oven terwijl u de rest van de inktvisringen op dezelfde manier frituurt. Laat de olie altijd even weer op temperatuur komen voor u de volgende portie inktvisringen erin doet. Garneer de schaal met de partjes citroen en peterselie en dien de inktvisringen onmiddellijk op.

    • Kim Maclean