Eagles na zege in Brabant uit de zorgen

DEN BOSCH, 4 FEBR. Go Ahead Eagles hoeft zich over de goede afloop dit voetbalseizoen geen grote zorgen meer te maken. Door de 1-0 zege die de Deventer ploeg gisteravond op FC Den Bosch behaalde, groeide de kloof met de gevreesde rode degradatiestreep tot zeven punten. Bovendien toonde de oostelijke formatie in Brabant nog eens aan dat het in de onderste regionen van de eredivisie niets heeft te zoeken.

Voor de thuisclub werd het toekomstperspectief daarentegen weer somberder. Na acceptabele wedstrijden en resultaten tegen FC Utrecht (2-0 zege) en Dordrecht'90 (1-1) liep het gisteren in De Vliert mis. Den Bosch, nu voorlaatste op de ranglijst met tien punten uit twintig ontmoetingen, had nauwelijks iets in te brengen tegen Go Ahead Eagles, dat het afgelopen seizoen in de nacompetitie van de eerste divisie nog zo resoluut aan de kant had gezet.

Dat de twee gepromoveerde clubs in tien maanden tijd zo ver uit elkaar zijn gegroeid, was voor de meeste van de welgeteld 1672 toeschouwers echter nauwelijks te zien. Een dikke mist bedekte het stadion. Scheidsrechter Schaap stelde het begin van de wedstrijd nog tien minuten uit om te zien of de brei nog ondoorzichtiger zou worden. De arbiter besloot te laten voetballen, maar of het publiek daar gelukkig mee is geweest, blijft de vraag.

Acties voor de beide doelen waren van het centrum van de hoofdtribune nauwelijks te zien. Daarbij was het nog een geluk dat zowel FC Den Bosch als Go Ahead Eagles er zelden in slaagde het de tegenstander lastig te maken. FC Den Bosch, gehandicapt door zeven blessures, had na de pauze nog wat counterkansjes, maar Go Ahead Eagles mocht op basis van het betere middenveldspel zeker aanspraken op de overwinning maken.

De beslissende treffer viel echter op een moment dat niemand er nog rekening mee hield. De spelers leken zich al te hebben verzoend met een doelpuntloos gelijk spel toen oud-Bosschenaar Gijs Steinmann zes minuten voor tijd handig profiteerde van gestuntel in de Brabantse defensie. De Bossche trainer Hans van der Pluym zat toen al op de tribune. Schaap had ex-keeper Van der Pluym in de eenentachtigste minuut weggestuurd, omdat hij commentaar gaf op de leiding.