Duitse vestiging Eurometaal dicht

De directie van de Zaanse metaalwaren- en munitiefabriek Eurometaal zal midden 1994 het zusterbedrijf in het Duitse Liebenau sluiten.

Alle 130 medewerkers zullen worden ontslagen. Voor de vestiging in Zaanstad wordt een reorganisatie voorbereid waarbij mogelijk eveneens ontslagen zullen vallen. Dat heeft de woordvoerster van het bedrijf medegedeeld.

Directe aanleiding voor de moeilijkheden in de Duitse vestiging is het uitblijven van Duitse produktie- en exportvergunningen voor de levering van munitie naar Turkije. De levering van 155 millimeter-granaten is omstreden nadat werknemers van Eurometaal Liebenau het bericht verspreid hadden dat Turkije de munitie zal inzetten tegen de Koerden.

De Duitse overheid heeft aangekondigd de vergunningsaanvragen “in alle rust” te zullen onderzoeken. De Eurometaal-directie heeft 80 van de 130 Liebenau-medewerkers met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld, inclusief drie Nederlandse werknemers, die naar de Zaanse vestiging zullen terugkeren.

Voor het moederbedrijf in Zaanstad is het niet doorgaan van een omvangrijke opdracht voor de levering van munitie aan het Nederlandse ministerie van defensie een grote tegenvaller. In zijn onlangs gepubliceerde Prioriteitennota heeft minister Ter Beek ook op andere defensie-orders ingrijpend bezuinigd. Volgens de woordvoerster is daarom ook in Zaanstad een reorganisatie onvermijdelijk, waarbij “mogelijk boventalligheid zal ontstaan”. Bij Eurometaal Zaanstad werken 605 mensen.