Druk Deense kroon stijgt, steun centrale banken fors

AMSTERDAM, 4 FEBR. Vijf Europese centrale banken hebben vanmorgen massaal en herhaaldelijk ingegrepen op de valutamarkten om de Deense kroon te steunen. De munt staat sinds gisteren onder zware druk op de valutamarkten. Zowel de Deense, de Franse, de Duitse, de Belgische als de Nederlandse centrale bank kochten vanmorgen Deense kronen in om de koers van de munt te handhaven. De Deense centrale bank verhoogde ter verdediging van de munt vanmorgen het disconto met twee procent tot 11,5 procent. Gisteren werd de beleningsrente, een belangrijk geldmarkttarief, al opgeschroefd.

Zowel de ingrepen van de centrale banken als de Deense renteverhoging hielpen weinig. De koers van de kroon lag tegen het middaguur op 28,985 gulden per 100, een fractie boven de bodemkoers in het Europese Monetaire Stelsel (EMS). De neerwaartse speculatie in de kroon laaide gisteren op door geruchten over een devaluatie van de munt en gisteren vrijgegeven sombere vooruitzichten voor de Deense economie.

Vorige week devalueerde het Ierse punt met tien procent na massale verkoopgolven op de valutamarkt. Toen werd al verwacht dat de Deense kroon als volgend doelwit zou worden gekozen. De Deense minister van economische zaken Marianne Jelved waarschuwde de valutahandel gisteren dat “speculatie tegen de kroon erg duur kan worden”.

Rond de Franse franc bleef het vanmorgen rustig. Het pond sterling, dat gisteren een dieptepunt tegover de D-mark, de gulden en de Amerikaanse dollar bereikte, herstelde vanmorgen licht. Vanmiddag vond de tweewekelijkse vergadering plaats van de Bundesbank over het monetaire beleid van de bank. Een verlaging van de Duitse korte-termijn rente, die de rust op de valutamarkten zou kunnen doen terugkeren, werd vanmorgen door waarnemers niet verwacht.