Deen in interview: "Deze groep is hartstikke ziek, de schreeuwers maken de dienst uit'; Jan Heintze moet boeten voor gezichtsverlies PSV

EINDHOVEN, 4 FEBR. Hoewel trainer Hans Westerhof afgelopen zaterdag nog verklaarde dat zijn hele elftal schuld had aan de aandoenlijke nederlaag tegen RKC, heeft toch een persoon zwaar moeten boeten voor het gezichtsverlies van de landskampioen. De arme Jan Heintze werd dinsdag aan zijn haren naar de guillotine gesleept om als voorbeeld te dienen. De kleine Deen legde nadat hij had begrepen dat hij was gepasseerd voor het duel van de volgende dag tegen Sparta zelf zijn hoofd op het vlijmscherp geslepen mes door in een krante-interview zijn grieven te uiten over de verziekte sfeer bij PSV. Westerhof, beul tegen wil en dank, liet hem vervolgens weten dat hij gisteravond niet welkom was in het Philips-stadion. Zelfs niet op de tribune. Daar had Heintze tussen de mistflarden door kunnen constateren dat PSV het duel met het bevriende Sparta, normaal gesproken a peace of cake maar nu tegemoet gezien “als een finale” zoals Westerhof het verwoordde, zonder kleerscheuren overleefde (3-1).

Het lijkt een illusie te veronderstellen dat hiermee een streep werd gezet onder de interne problemen in Eindhoven. De oorzaak is immers nog niet weggenomen. De ziekte wordt onderdrukt door een aspirine, maar niet daadwerkelijk bestreden. Westerhof had daarvoor andere maatregelen moeten nemen. Alleen was hij dan sportief gezien wellicht nog verder van huis geweest. Het eeuwige dilemma van een trainer die moet ingrijpen. Met het passeren van Heintze, die inderdaad zijn beste tijd heeft gehad, kon niet veel schade worden aangericht, hoewel zijn vervanger Marco de Jong nauwelijks een verbetering kan worden genoemd.

Na zijn "berechting' deed Heintze in het Eindhovens Dagblad een boekje open over de intermenselijke verhoudingen in de selectie van PSV. “Deze groep is hartstikke ziek. De schreeuwers maken de dienst uit. Iedereen doet gewoon waar hij zin in heeft. Te veel spelers lopen voor zichzelf te voetballen. We zijn gewoon geen team. Er kunnen te veel mensen niet met elkaar door een deur. Er is geen respect voor elkaar,” aldus Heintze in het gewraakte interview, waar hij volgens manager Kees Ploegsma 's avonds al weer spijt van had.

Maar waar Romario al maanden lang ongezouten kritiek mag leveren op de clubleiding van PSV, werd Heintze meteen aangepakt. Want maandag had de technische staf met de spelers immers duidelijk afgesproken de vuile was vanaf dat moment binnenskamers te houden. “Het moet een keer schluss zijn”, vindt Ploegsma. En later: “Op een gegeven moment is iemand de lul. Zielig dat het juist Heintze moet zijn.” De linksback heeft er bij PSV tien jaar trouwe dienst opzitten. Het is niet aannemelijk dat hij snel terugkeert. Want hij zegt zelf: “Ik zie trainen momenteel als een verplichting. Af en toe heb ik momenteel het idee dat ik honderd jaar oud ben.”

De opvattingen van Heintze zullen off the record door weinig PSV'ers worden tegengesproken. Veel spelers zijn de uitzonderingspositie van Romario meer dan zat. Ze zouden hem liever inruilen voor twee of drie andere toppers die wel constant presteren. Romario, die vorig seizoen in slechts dertien duels negen treffers maakte en gisteravond andermaal onder de maat bleef, traint op halve kracht, onttrekt zich aan de gezamenlijke lunch, bemoeit zich voortdurend openlijk met het aan- en verkoopbeleid en zoekt met niemand contact. Dit nog afgezien van zijn tamelijk egoïstische optreden in de wedstrijd. Onder Michels of Cruijff had Romario zelden gespeeld. Westerhof, wiens macht al lang is ondermijnd, zou graag tegen hem optreden, maar werd tot nog toe niet gedekt door manager Ploegsma en het bestuur van PSV. “Daar is nu verandering in gekomen”, aldus de oefenmeester. “Iedereen beseft dat het anders moet.”

Westerhof zegt ook te zijn gesteund in zijn maatregel Gerald Vanenburg de aanvoerdersband te ontnemen. Het was al het hele seizoen een scheve situatie dat de baldribbelaar zich mocht afficheren als de leider van het elftal, terwijl in de kleedkamer de persoonlijkheden Van Breukelen, Koeman, Kieft en Van Tiggelen de lakens uitdeelden. Vanenburg heeft binnen de selectie veel van zijn geloofwaardigheid verloren omdat hij vorig seizoen via interviews een transfer naar het buitenland probeerde af te dwingen. Door middel van prikkelende uitspraken hoopte hij onder zijn levenslange contract uit te komen. Maar toen geen enkele club in hem geïnteresseerd bleek moest hij met hangende pootjes op televisie verklaren gewoon bij PSV te blijven.

Om de peperdure lang lopende verbintenis, die na zijn voetballoopbaan voorziet in een niet nader omschreven functie bij Philips, te rechtvaardigen werd Vanenburg in het bezit gesteld van de aanvoerdersband. Hij zou de spil worden waar alles om ging draaien. Maar de baldribbelaar is geen natuurlijke leider en zal dat ook nooit worden. Na afgelopen zaterdag door eigen publiek tientallen keren te zijn uitgefloten, vond Westerhof de tijd rijp om de aanvoerdersband over te dragen aan Adri van Tiggelen. “Op dit moment heb ik iemand nodig die mentaal tot de sterksten behoort. Adri is daar een exponent van. Ik heb het met Gerald besproken en hij vond het heel reëel”, verklaarde Westerhof.

Vanenburg, overigens een goede vriend van Heintze, probeerde in het duel met Sparta balcontact zo veel mogelijk te mijden. Als hij een keer het leer beroerde kwam er niet veel goeds van zijn schoenen. Heel PSV speelde trouwens een erbarmelijke eerste helft. Alleen Romario (pas na achttien minuten) en De Jong doken een keer op voor doelman Edward Metgod. Uit zo weinig rendement putte Sparta moed. Na een pass van ex-PSV'er Tom van Mol trof Edwin Vurens met een perfecte lob de roos. In de tweede helft stroopte PSV eindelijk de mouwen op. Westerhof pleegde een goede omzetting door Popescu, die in de eerste helft angstig achterin bleef hangen, van positie te laten wisselen met Linskens. De ijverige middenvelder nam desondanks de gelijkmaker voor zijn rekening. Nog geen tien minuten later zette Numan PSV met een kopbal op voorsprong na een voorzet van Romario. Elden de Getrouwe en Tom van Mol hadden de Eindhovenaren een nieuwe klap in het gezicht kunnen geven. Maar zij wisten geen raad met de enorme kansen die ze ineens kregen. Uiteindelijk besliste Popescu de wedstrijd met een afstandsschot.

Het was opmerkelijk om te zien hoe Ton Pronk - overgenomen van Excelsior - en Ron van de Berg hun directe tegenstanders Romario en Kieft in bedwang hielden, hoewel Kieft bergen werk verzette op het middenveld. De Eindhovense linkerkant De Jong-Numan-Hoekstra scoorde een dikke onvoldoende. Westerhof heeft zijn hoop gevestigd op de routiniers. Ajax komt volgende week zondag in zijn ogen niet te vroeg. “We zullen dan moeten bewijzen dat de winst van vanavond geen zeepbel is geweest.”

    • Erik Oudshoorn