Bonden kwaad over plan om personeel extern uit te zenden; ING: geen externe plaatsing

ROTTERDAM, 4 FEBR. De vakbonden hebben vanochtend boos gereageerd op het plan van de ING-bank om "overtollige' werknemers via een extern uitzendbureau aan werk te helpen. De ING-bank heeft vervolgens dit plan ingetrokken en zegt op korte termijn een gesprek met de vakorganisaties aan te gaan.

De ING-bank heeft per 1 januari van dit jaar een intern uitzendbureau opgezet om personeelsleden binnen het bedrijf aan ander werk te helpen. Volgens een woordvoerder van het concern zullen de komende zes jaar 2500 arbeidsplaatsen verdwijnen. Met de vakbonden heeft het concern afgesproken de personeelsleden binnen de ING-bank te herplaatsen. De Dienstenbond FNV zegt zich wel te kunnen vinden in interne plaatsing via het uitzendbureau.

Door de "overtollige' personeelsleden tijdelijk op een andere afdeling te plaatsen, kunnen ze alvast wennen aan een nieuwe werkomgeving, meent de ING-bank. Ook kan de afdeling zien of deze werknemer geschikt is voor het werk. De chef die een personeelslid uitleent, kan hiervoor 100 gulden in rekening brengen bij zijn collega's. De bank ontkent dat de maatregel is ingevoerd om op de kosten te bezuinigen. Per dag werken er ongeveer 600 externe uitzendkrachten bij de ING-bank, waarvan de helft in Amsterdam.

Waar de vakbonden zich vooral kwaad over maken, is de externe bemiddeling van het bureau. “Wat kunnen mensen nu bij een filiaal van de Bijenkorf leren, waardoor ze hun kansen binnen de ING versterken? Het lijkt op gesol met personeelsleden”, zegt bestuurder D. Hamaker van de Dienstenbond FNV. De vakorganisaties zijn vooral boos over het feit dat ze niet door de directie van het concern over de plannen zijn ingelicht. Een woordvoerder van de ING-bank maakte vanochtend bekend de bonden op korte termijn voor een gesprek uit te nodigen. Volgens de ING-bank was het voorstel mensen via een een extern uitzendbureau te bemiddelen “slechts een van de ideeën”.