Bokser Tuur zag af van partij om wereldtitel

ROTTERDAM, 4 FEBR. Regilio Tuur heeft een gevecht om de wereldtitel van de boksorganisatie IBF laten lopen omdat een vrijwillige verdediging van zijn Europese titel in het super vedergewicht financieel aantrekkelijker is. Bill Bikoff, de Amerikaanse manager, bood Tuur de partij tegen Juan Molina uit Porto Rico vorige maand aan, op het moment dat hij met de Nederlander onderhandelden over het afbreken van hun contract. Molina was bereid zijn wereldtitel in Rotterdam op het spel te zetten. Bikoff heeft zich met een rekening van 35.OOO dollar van Tuur los gemaakt. Hij noemt zich nu een buitenstaander, die erkent dat het “economisch gezien van Tuur begrijpelijk is dat hij met zijn Europees kampioenschap handelt”.

De in New York wonende bokser uit Hoogvliet en de manager hebben definitief met elkaar gebroken. Tuur is inmiddels akkoord met een gage van 25O.OOO gulden, zoals de Rotterdamse promotor Westerlaken die heeft geboden voor een vrijwillige verdediging van zijn Europese titel. De 3O-jarige Italiaan Lafratta, zevende op de Europese ranglijst, heeft zich als tegenstander gemeld. De wedstrijd zal vermoedelijk op 22 maart in Ahoy' worden afgewerkt.

Tuur maakte vorige week bekend een eind te maken aan zijn contract met manager Bikoff, die hem na de Olympische Spelen van 1988 aan zich bond. Hij vertelde dat hij Bikoff voorbij was gestreefd in het benaderen van de professionele bokswereld. Bikoff, een kleine zelfstandige met naast Tuur nog slechts een andere bokser in zijn groep, zegt niet teleurgesteld te zijn over Tuurs houding. “Ik heb hem in een relatief korte tijd naar de Europese titel en een kans op het WK gebracht. Ik ben niet geraakt. In eerste instantie reageer je boos, maar dan zeg je tegen jezelf: wat is goed? Mijn leven wordt er niet door geschaad. Tuur heeft een besluit genomen, waarbij er voor mij geen plaats was. Ik vraag me af of hij eigenlijk wel een manager wil. Misschien wil hij alleen iemand die wat administratief werk doet. Ik denk dat zoiets heel moeilijk is. Een bokser moet zich focussen op een doel en mag niet worden gestoord door wat dan ook. Maar goed, Tuur is een goed ontwikkelde jongen, een werkpaard, een maniak, hij is een goede bokser, opwindend om te zien.”

Bikoff wil overigens zijn licentie van de Nederlandse bond behouden. “Ik wil mijn bokswerk continueren. Ik heb een hoop vrienden in Nederland gemaakt, ik heb er zakelijke contacten gelegd en bij de amateurkampioenschappen heb ik erg goede boksers gezien. Bijvoorbeeld Delibas. Ik wil ook als manager wel doorgaan met boksers, die hun vertrouwen aan mij geven. Over enkele weken kom ik trouwens naar Nederland, maar niet voor de volgende partij van Tuur.”

    • Theo Reitsma