Bijzondere lasten veroorzaken daling jaarwinst PepsiCo

De winst van het Amerikaanse concern PepsiCo is fors gedaald van 1,08 miljard dollar in 1991 tot 374,3 miljoen dollar in het afgelopen jaar.

Dit is het gevolg van bijzondere lasten van ongeveer 1,1 miljard dollar wegens herstructureringsmaatregelen en verplichte wijzigingen in de boekhoudkundige methode. Zonder deze eenmalige posten zou er een winststijging zijn geweest met 21 procent tot 1,4 miljard dollar, zo heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

Topman Wayne Calloway verklaarde bij de presentatie van de cijfers dat de resultaten, exclusief bijzondere lasten, in alle drie de divisies van het concern (dranken, levensmiddelen en restaurants) zijn gestegen met meer dan tien procent. De omzet groeide vorig jaar met veertien procent van 19,29 tot 21,97 miljard dollar. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar daalde de winst licht van 271,1 miljoen dollar tot 265,6 miljoen dollar. De omzet nam toe van 5,84 tot 6,80 miljard dollar.