Bedrijf vriest placenta in voor later gebruik; Vraagtekens bij beweerd medisch en cosmetisch nut

ROTTERDAM, 4 FEBR. Het bedrijf Autobiologics BV in Amersfoort gaat placenta's invriezen voor later gebruik door de vrouw en eventueel het kind waar de placenta van afkomstig is. Van de ingevroren placenta kunnen volgens Autobiologics medische produkten worden gemaakt. De inspectie van de volksgezondheid zet vraagtekens bij de beweringen van het bedrijf.

Autobiologics noemt als mogelijke toepassingen gammaglobulinen om de weerstand bij patiënten met levensbedreigende ziekten te verhogen, celtherapie met placenta-extracten of implantatie van een stukje placentamateriaal waarmee het verouderingsproces zou kunnen worden vertraagd. Ook kan de placenta worden gebruikt voor de vervaardiging van cosmetica.

Zwangere vrouwen die na de bevalling hun placenta willen laten bewaren krijgen een codicil, een verpakking en een instructie voor de behandeling van de placenta. Binnen een week na de bevalling komt Autobiologics de placenta ophalen om hem na invriezen bij 20 graden onder nul te bewaren of om hem geheel of gedeeltelijk te verwerken tot extracten.

Het ophalen en vijf jaar bewaren volgens het "Placenta Basisplan' van het bedrijf kost de vrouw 398 gulden. Verlengen van de bewaartijd kost steeds 275 gulden per vijf jaar. Voor 1.995 gulden extra wordt de placenta verwerkt tot "extracten voor medisch en/of cosmetisch gebruik' en afgeleverd in veertig flacons waarvan de inhoud volgens het bedrijf onbeperkt houdbaar is.

Autobiologics biedt volgens de Nederlandse projectmanager A.M.A. Leereveld in de VS al de mogelijkheid om placenta's te laten invriezen. Leereveld: “Wij specialiseren ons op de medische kant van de zaak.”

Op het briefpapier vermeldt Autobiologics te zijn aangesloten bij Nefarma, de Nederlandse federatie van farmaceutische fabrikanten. Nefarma zegt echter het bedrijf niet op de ledenlijst te hebben terwijl er ook geen aanvraag voor het lidmaatschap ligt. Eigenaar W. van Ewijk van Autobiologics zegt afspraken te hebben over het lid worden van Nefarma. Volgens hem wordt het geregeld voor het bedrijf eind deze maand actief wordt.

Leereveld noemt als voordeel van het gebruik van de eigen placenta dat de materialen lichaamseigen zijn. “Het verzamelen en verwerken van placenta's gebeurt nu door het farmaceutische bedrijf Merieux, maar dat produceert geen lichaamseigen materiaal waardoor die middelen ook erg laag moeten worden gedoseerd.”

Niet bekend

De geneeskundige hoofdinspectie in Rijswijk bevestigt dat een geneesmiddel alleen geregistreerd hoeft te worden als het wordt verhandeld. Maar, aldus de woordvoerder: “Aan welk produkt dan ook een medische claim verbinden mag alleen bij een geneesmiddel. Autobiologics zou dus moeten afzien van het aanprijzen van de placentaprodukten als geneesmiddel.”

Orgaaninzameling en de commercie daaromheen wordt volgens de Inspectie geregeld in de nieuwe Wet op de Orgaandonatie die komend najaar door de Tweede Kamer wordt behandeld. Daaraan kan echter nog zoveel worden veranderd dat niet is te voorspellen wat er uiteindelijk wordt geregeld.

Als het placenta-extract als cosmetica wordt aangeprezen moet het voldoen aan de Warenwet. Controle gebeurt door Keuringsdienst van Waren. De Enschedese Dienst is gespecialiseerd in cosmetica. G.J. Rundervoort, inspecteur cosmetica: “Voor mij is dit procédé nieuw. Placenta-extracten worden in de cosmetica wel gebruikt. Meestal zijn ze van dierlijke oorsprong, maar ik ben ook wel eens menselijke placenta-extract tegen gekomen. Dat is niet verboden. De eis die de Warenwet stelt is dat de stoffen geen biologische activiteit hebben. Voor de placenta-extracten is bijvoorbeeld belangrijk dat ze geen androgene of oestrogene activiteit mogen hebben.” De placenta-extracten die Autobiologics maakt zijn volgens Leereveld wel biologisch actief: “Uit de extracten kunnen later nog gammaglobulinen worden gewonnen.” Het extract is, zo meent Autobiologics, echter bruikbaar in elke dag- of nachtcrème. Een extract van de eigen placenta biedt voordelen omdat “het lichaam alleen biologische bouwstenen van eigen oorsprong volledig accepteert. Als het eigen placenta-extract wordt gebruikt kunnen nooit intolerantieverschijnselen optreden.”

    • Wim Köhler