Banken: fusie betaalnetwerken

ROTTERDAM, 4 FEBR. De Nederlandse banken onderzoeken de mogelijkheid om hun dochterondernemingen Bankgirocentrale, Beanet en Eurocard samen te voegen. Integratie van deze instellingen, die zich bezig houden met verschillende onderdelen van het electronisch betalingsverkeer, zal volgens de banken kunnen leiden tot meer efficiëntie en kostenverlaging van het betalingsverkeer.

De Bankgirocentrale is verantwoordelijk voor de verwerking van acceptgiro's en andere girale betaaldiensten tussen banken. De organisatie, die in 1967 door de gezamenlijke banken werd opgericht, wordt al geruime tijd bekritiseerd door diezelfde banken omdat de kosten van het betalingsverkeer te hoog zouden zijn.

Om de kosten terug te dringen stimuleren de banken bij bedrijven en particulieren het gebruik van incasso-opdrachten, die geautomatiseerd verwerkt kunnen worden, in plaats van de arbeidsintensieve acceptgiro's. De Bankgirocentrale, die op dit moment 900 parttime- en fulltime-medewerkers in dienst heeft, streeft er volgens de woordvoerder van de Bankgirocentrale naar om op termijn uit te komen op een personeelsbestand van 200 fulltime-medewerkers. Of de mogelijke samenwerking met Beanet en Eurocard nog extra arbeidsplaatsen zal kosten, is volgens de woordvoerder op dit moment nog niet te zeggen.

De groei zit volgens de banken de komende jaren vooral in Beanet, dat vanuit Hoofddorp met 67 werknemers het gezamenlijke kabelnetwerk tussen de bankcomputers en de inmiddels ruim 11.000 betaalautomaten bij tankstations en winkels beheert, en Eurocard, de organisatie die namens de banken het credit-cardsysteem Eurocard/Mastercard beheert. Eurocard heeft een hoofdkantoor in Rotterdam en beschikt over 330 werknemers.

Door samenvoeging van de drie organisaties zou het netwerk van Beanet via de Bankgirocentrale verbonden kunnen worden met de geldautomaten van de banken. Ook het netwerk van Eurocard, dat in Nederland op dit moment over 6000 geld- en betaalautomaten in Nederland beschikt, kan dan onder een gezamenlijk technisch beheer komen te vallen. Dat levert volgens de banken kostenvoordelen op en biedt de organisaties bovendien de noodzakelijke schaalgrootte om verdere investeringen op het gebied van electronisch betalingsverkeer te doen.

In het onderzoek naar mogelijke samenwerking, dat waarschijnlijk halverwege dit jaar zal worden afgerond, valt de Postbank buiten beschouwing. De Postbank heeft een eigen girocentrale en wil deze situatie zo houden.