Bacterieremmende stoffen in tandpasta beperken tandplaque

Regelmatig poetsen met een tandpasta die de bacterieremmende stoffen zinkcitraat en Triclosan bevat, bestrijdt tandplaque en tandvleesontstekening. Dit concludeert de Brit C.A. Saxton in een onderzoek waarop hij vandaag is gepromoveerd aan de katholieke universiteit Nijmegen.

De meeste volwassenen hebben in meer of mindere mate last van ontstoken tandvlees. Meestal heeft dat als oorzaak dat tandplaque niet voldoende wordt verwijderd. Dat kan worden voorkomen door heel intensief poetsen en flossen. Veel mensen vinden dit echter te lastig en tijdrovend.

Bacterieremmende stoffen verhinderen de groei van tandplaque en kunnen daarmee een effectieve aanvulling zijn op deze traditionele mechanische manier van reinigen.

Veel van de tot dusverre onderzochte bacterieremmende stoffen veroorzaken echter bijwerkingen. Om de kans op bijwerkingen te verlagen was het onderzoek van Saxton gericht op het gebruik hiervan in lage concentraties.

Zinkcitraat en Triclosan zijn al langer bekend als bacterieremmer en worden bijvoorbeeld gebruikt in deodorants. Deze stoffen vertonen een versterkte werking als ze samen worden gebruikt, terwijl ze elk op zich slechts matige remmers van plaquevorming zijn.

De anti-plaquewerking is sterk genoeg om de conditie van het tandvlees te verbeteren. Er werden geen bijwerkingen waargenomen. Het voordeel van deze benadering is dat ook minder intensieve of handvaardige poetsers een gezond gebit kunnen verkrijgen.

In Engeland is inmiddels een tandpasta op de markt die een mengsel van zinkcitraat en Triclosan bevat. In Nederland nog niet.