Arrestaties voor handel in vrouwen

ROTTERDAM, 4 FEBR. Op verdenking van medeplichtigheid aan vrouwenhandel heeft de Nijmeegse politie een 40-jarige man uit Nijmegen en een 36-jarige man uit Druten gearresteerd. De mannen exploiteerden bordelen op de Nieuwe Markt in Nijmegen waar een aantal Oosteuropese vrouwen werkzaam was. De hoofdverdachte, een man uit Duitsland die de vrouwen naar Nederland haalde, is nog voortvluchtig.

De voornamelijk Poolse vrouwen zeggen dat zij onder valse voorwendselen naar Nederland zijn gelokt door de Duitser. Hij bood hun werk in de horeca of als fotomodel aan. Eenmaal in Nederland moesten zij hun paspoort afstaan en werden zij gedwongen als raamprostituée te werken in de panden van de twee aangehouden Nederlanders. Wanneer de vrouwen weigerden zich te prostitueren werden zij mishandeld. Tevens zou de vrouwen zijn gedreigd dat hun familie in kennis zou worden gesteld van de ware aard van hun werk als zij zich niet coöperatief opstelden.

In verband met deze zaak zijn twee Colombiaanse, zeven Poolse en een Tsjechische als prostituée werkzame vrouwen door de politie voor verhoor meegenomen. De in meerderheid illegaal in Nederland verblijvende vrouwen zijn voorlopig ondergebracht in opvanghuizen in het land. Vier Poolse vrouwen hebben een verzoek tot verblijfsvergunning ingediend; de anderen worden de grens overgezet, aldus een woordvoerdervan de politie. De politie zal haar controle intensiveren. Tot nu toe werden vooral straatprostituées gecontroleerd, maar in de komende tijd zal ook de raamprostitutie nauwlettend in de gaten gehouden worden, aldus de woordvoerder.