Warren en NVJ: proces tegen NBLC recensieschijf

AMSTERDAM, 3 FEBR. De Nederlandse Vereniging van Journalisten en de recensent Hans Warren spannen samen een proces aan tegen het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC) dat een computerschijf in de roulatie heeft gebracht met ruim 40.000 literaire recensies uit de periode 1900 tot 1991.

Ze vinden dat het NBLC inbreuk maakt op het auteursrecht van de betrokken critici en journalisten. Het systeem, onder de naam LiteROM, is op dit moment in veertig bibliotheken te raadplegen. Andere instellingen en particulieren kunnen voor ƒ 1500 een schijfje kopen.

De NVJ is in overleg met de werkgeversorganisaties NDP (dagbladen) en NOTU (tijdschriften) om het proces ook namens hen te kunnen voeren. In veel gevallen ligt het auteursrecht immers niet bij de auteur van het artikel, aldus de journalistenvakbond, maar bij het blad waarin het is verschenen. Warren had al een claim van ruim ƒ 130.000 ingediend voor de 981 recensies die van zijn hand zijn opgenomen. Vandaag heeft het NBLC hem echter geantwoord dat er geen sprake kan zijn van betaling van rechten, aangezien LiteROM te vergelijken zou zijn met een knipselkrant.