Vlieg experimenteert met tafeltennisschool in zijn eigen woning

HILVERSUM, 3 FEBR. Jan Vlieg, technisch directeur van de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB), begint na de zomer in zijn woonplaats Groningen een tafeltennisschool. Met zijn broer Anne, die vertrekt als coach van Harkstede, en de Chinese bondstrainer Li gaat de oud-prof in zijn omvangrijke woning regionale talenten opleiden.

Volgens Vlieg kunnen de bond en de clubs om financiële en organisatorische redenen niet aan de kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen, die tegenwoordig aan een goede scholing worden gesteld. “We voorzien in een behoefte”, stelt de Groninger. “De jeugd kan momenteel niet meer dan drie dagen worden opgevangen. Jong talent dient echter zes of zeven dagen onder begeleiding met tafeltennis bezig te zijn. Een soort internaat-constructie is de oplossing. Als ons initiatief een succes wordt, kan het model ook in andere provincies worden toegepast.”

Het contract van Vlieg, al ruim tien jaar bij de NTTB in dienst, loopt in augustus af. Na het WK in Zweden (11-23 mei) beslist de oud-leraar of hij technisch directeur blijft of zijn eigen plan trekt. Veel zal afhangen van de financiële middelen waarover de NTTB in de toekomst kan beschikken. Door het wegvallen van de hoofdsponsor zijn dit seizoen vele faciliteiten voor de nationale selecties geschrapt. “We moeten flink improviseren”, klaagt Vlieg.

Het hoofdbestuur hoopt, met de hulp van bemiddelingsbureau Trefpunt, op korte termijn een aantal kleine geldschieters te werven, waarmee de sectie topsport weer een paar jaar vooruit kan. Over de positie van topsportcoördinator Wim van Haasteren, die vanwege de bezuinigingen per 1 januari ontslag kreeg aangezegd, valt deze week de beslissing. De kantonrechter in Delft doet morgen uitspraak in het kort geding dat Van Haasteren tegen zijn werkgever heeft aangespannen. Zijn ticket voor Kopenhagen, waar eind volgende week het Top-Twaalftoernooi wordt gehouden, ligt uit voorzorg al klaar op het bondsbureau.