Stroeve start wielerseizoen voor TVM

CHICLANA, 3 FEBR. Juan Llaneras en Didier Rous hebben gisteren het internationale wielerseizoen geopend met zeges. Llaneras, bij ONCE ploegmakker van Erik Breukink, won in het zuiden van Spanje de proloog van de Ruta del Sol. Neo-prof Rous, bij GAN ploegmakker van Greg LeMond, zegevierde in Gardanne in de GP La Marseillaise.

Llaneras profiteerde in Chiclana van het feit dat de specialisten in de ritten tegen het uurwerk over spekglad traject moesten rijden. In het uiterste zuiden van Spanje heeft het sinds najaar 1992 nauwelijks nog geregend. Water komt mondjesmaat uit de kranen. Gisteren begon het tegen het einde van de proloog plotseling te regenen. Het gros van de deelnemers had toen inmiddels al onder droge omstandigheden het parkoers afgelegd.

De experts Indurain, Ekimov, Mauri, Ludwig en Kelly namen geen enkel risico op het aalgladde asfalt. Alleen Frans Maassen schuwde niet voluit te gaan. Het leverde de Nederlander een elfde plaats op, met twintig seconden achterstand. Beste Nederlander was Cordes als zesde.

Didier Rous maakte een droomdebuut als professional. De 21-jarige neo-prof was enkele kilometers voor de finish ontsnapt met teamgenoot Eddy Seigneur, die hij in de sprint versloeg. Charly Mottet uit de ploeg van Peter Post finishte als vierde op tien seconden.

Alex Zülle moest de start van het seizoen missen. De 24-jarige Zwitser wordt geplaagd door een blessure aan zijn knie. De verrassende debutant van vorig seizoen liep de kwetsuur begin januari op in het vliegtuig toen hij op weg was naar het trainingskamp van ONCE. Een stewardess botste met een drankwagentje tegen de knie van de halve Nederlander. Sindsdien ondervindt Zülle hinder van het gewricht. Zijn ploegleider Manolo Saiz zei gisteren vóór de start van de Ruta del Sol dat Zülle binnen twee weken fit zal zijn.

Dimitri Konisjev verscheen gisterten ook niet aan de start voor de proloog van de Ruta del Sol. De Rus heeft van de FICP (Internationale Profsectie) een startverbod gekregen. De 27-jarige kopman uit de ploeg van Cees Priem heeft twee contracten ondertekend; bij TVM en de Italiaanse ploeg Jolly. Volgens de reglementen mag Konisjev alleen starten in wedstrijden waaraan geen van beide ploegen meedoen.

De opening van het wielerseizoen is voor TVM niet alleen door de perikelen rond Konisjev stroef verlopen, ook doordat Theunisse en Skibby verstek lieten gaan in de Ruta del Sol. Organisator Cuevas had begrip voor de afwezigheid van Konisjev, maar de absentie van Theunisse (hoogtestage Zuid-Afrika) en Skibby (zesdaagse Kopenhagen) pikte hij niet. Hij zette de dienstdoende ploegleider Van Calster voor het blok: opkrassen of alle kosten voor eigen rekening nemen. De Belgische assistent van Priem koos voor het laatste. (ANP/Reuter)