"Schorsing tot slachtoffer hersteld is'

ROTTERDAM, 3 FEBR. Een voetballer die opzettelijk een overtreding maakt en daarmee een blessure veroorzaakt bij een tegenstander, moet zo lang geschorst worden als die blessure duurt. Als Prince Polley een maand lang niet kan spelen, moet John de Wolf eveneens een maand lang van het voetbalveld geweerd worden. Dat vindt dr. P.A.M. Vierhout, clubarts van FC Twente en de voorzitter van de Club van Clubartsen en Consulenten. Hij heeft vandaag een brief verstuurd aan de KNVB waarin hij de voetbalbond vraagt om ook het oordeel van medici te horen over de ernst van blessures die het gevolg zijn van overtredingen.

Vierhout maakte zich vorige week na afloop van de wedstrijd Feyenoord - FC Twente uitermate boos over de blessure van Twente-spits Prince Polley die zich verstapte en zijn knie verdraaide nadat hij een schop had gekregen van Feyenoorder John de Wolf. In de Twente-selectie begeleidt Vierhout bovendien Marcel Peeper, ooit een veelbelovende linkerspits, die in zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal in maart 1990 tegen de Sovjet-Unie op twee plaatsen zijn been brak over het uitgestoken been van Sergei Gorloekovitsj. Peeper heeft sindsdien zijn oude niveau niet meer gehaald.

“Spelers die opzettelijk een tegenstander blesseren hebben de verkeerde sport uitgekozen. Er bestaan ook vechtsporten”, zegt Vierhout desgevraagd. “Ik ben nu negen jaar betrokken bij Twente en heb veel te veel spelers gezien die ernstig gewond zijn geraakt. Ik denk dat spelers niet beseffen wat ze hun tegenstander aandoen. Als je je kruisbanden scheurt is het grootste deel van je voetbalcarrière voorbij.”

Bij de bestraffing van een overtreding middels de tuchtrechtspraak van de KNVB zouden in de toekomst ook medici betrokken moeten worden, zo vindt Vierhout. Een medicus kan oordelen over de aard van de veroorzaakte blessure en daarmee bijdragen aan een beoordeling van de zwaarte van de overtreding.