Saddam speldt Arafat medaille op voor steun

BAGDAD, 3 FEBR. De leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, Yasser Arafat, heeft gisteren tijdens een bezoek aan Bagdad een medaille ontvangen van de Iraakse president, Saddam Hussein, wegens de Palestijnse steun voor Irak tijdens de Golfoorlog. In aanwezigheid van de leden van de Revolutionaire Raad werd Arafat met veel vertoon de medaille van de "Moeder van alle Veldslagen' opgespeld.

Het was voor het eerst sinds januari 1992 dat Arafat in Irak op bezoek was. De Iraakse televisie liet zien hoe Saddam Hussein en Arafat elkaar hartelijk in de armen vielen en zoenden. Eerder had Arafat de snelle wederopbouw van Irak na de oorlog een teken genoemd van de “grootheid van het Iraakse volk en zijn leider”.

Bij het overleg, aldus diplomaten in Bagdad, kwam aan de orde hoe het huidige Iraakse isolement kan worden doorbroken. De diplomaten sloten niet uit dat Arafat een boodschap voor Saddam van andere Arabische leiders bij zich had.

De PLO zelf heeft onlangs toenadering gezocht tot Saoedi-Arabië en andere Golfstaten. In januari was een prominente PLO'er, Mahmoud Abbas, in Saoedi-Arabië. Bij die gelegenheid verontschuldigde hij zich in het openbaar voor de pro-Iraakse opstelling van de PLO tijdens de Golfoorlog. Arabische bronnen in Bagdad meldden later dat Saddam deze excuses ongepast achtte. (AFP, Reuter)