Russische regering stelt invoering faillissement uit

ROTTERDAM, 3 FEBR. De Russische regering stelt de faillissementswet voorlopig uit. De wet zou aanvankelijk per 1 maart worden ingevoerd, maar het taxeren van de waarde van ondernemingen blijkt een groot probleem. Dat heeft Alexej Manannikov, lid van de Russische parlementaire commissie voor economische hervorming, gisteren gezegd.

Manannikov zei dat nog geen regels zijn opgesteld om snel inzicht te krijgen in de waarde van ondernemingen, mede als gevolg van de hoge inflatie die in 1992 2.200 procent bedroeg. De parlementariër zei dat de effectiviteit van de nieuwe wet ook afhankelijk is van een in te voeren parallelwet, die het verkrijgen van kredieten op hypotheek regelt. De voorgestelde faillissementswet is een logisch vervolg op de campagne van de Russische president Boris Jeltsin om de door de staat gereguleerde economie om te bouwen tot markteconomie.

Manannikov weigerde inzicht te geven in het aantal bedrijven dat failliet zal worden verklaard, zodra de nieuwe wet van kracht wordt. Vice-premier Boris Fjodorov, belast met de economische hervorming, zei vorige week al dat omschakeling naar een markteconomie uitgesloten is zonder dat een aantal bedrijven bankroet gaat. Conservatieve parlementsleden uitten hun vrees dat een golf van faillissementen tot hoge werkloosheid zal leiden. (Reuter)