Overheid mag "Postbus-51' niet op RTL4 uitzenden

HILVERSUM, 3 FEBR. Het is de rijksoverheid niet toegestaan via het commerciële televisiestation RTL4 publieksvoorlichting uit te zenden. Dat heeft het Commissariaat voor de Media gisteren aan het ministerie van WVC laten weten. De overheid is in het bezit van een zendmachtiging en omroepen mogen volgens de Mediawet niet dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden.

IP Nederland, het reclamebureau van het commerciële station, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onlangs voorgesteld de overheidsvoorlichting van Postbus 51 ook via RTL4 uit te zenden. Volgens IP-directeur F. Eijken kan de overheid daardoor groepen burgers bereiken die niet of nauwelijks naar de Nederlandse publieke netten kijken. Het station heeft het rijk tegen een lage prijs zendtijd aangeboden. Uitzending van de spots zou de commerciële zender een meerwaarde geven, zo meent Eijken.

Volgens het Commissariaat heeft RTL4 een commercieel belang op het oog. “Door overheidsvoorlichting uit te zenden”, aldus het Commissariaat in een advies, “krijgt RTL4 wellicht nog meer de status van een vaderlandse bonafide omroep. RTL4 kan met de overheidsvoorlichting tegen kostprijs de gaatjes in de programmering vullen en wordt nog beloond met een beter imago. Een beter imago kan derhalve weer resulteren in meer kijkers en meer adverteerders; oftewel winst. De RVD is daarmee dus dienstbaar aan het maken van winst door derden.” Een dergelijk gedrag van de RVD kan volgens het Commissariaat worden aangemerkt als "niet normaal economisch handelen'.

Een andere reden waarom de RVD in strijd met de Mediawet zou handelen door de spots uit te zenden op RTL4 is het ter beschikking stellen van bestaand Postbus 51-materiaal. Dit ziet het Commissariaat als het exploiteren van auteursrechten. Het ter beschikking stellen van materiaal aan het buitenland (RTL4 is een Luxemburgse omroep, red.) is een taak van de NOS en zal via de NOS moeten lopen.

Als de overheid ook via buitenlandse omroepinstellingen voorlichtingswerk wil doen, zou de rijksoverheid een budget moeten creëren voor een beleid, waarna de Rijksvoorlichtingsdienst zowel publieke als commerciële omroepen kan inschakelen. De consequentie zou dan wel moeten zijn dat de Rijksvoorlichtingsdienst geen zendtijd meer krijgt.