Kinshasa kalm na felle schietpartijen

KINSHASA/BRUSSEL, 3 FEBR. In de Zaïrese hoofdstad Kinshasa is het gisteren opnieuw tot felle schietpartijen gekomen, nadat de toestand aanvankelijk leek te zijn gekalmeerd. Het waren de felste schotenwisselingen sinds het begin van de muiterij van een deel van het leger eind vorige week.

Bij de schietpartijen van gisteren raakte onder andere het gebouw van de staatsradio onder vuur. Hoewel het gebouw forse materiële schade opliep, vielen er geen doden of gewonden. Volgens ooggetuigen zetten soldaten hun plundertochten in de arme wijk Cité van de hoofdstad voort. Ook politie-agenten zouden hieraan hebben meegedaan. Vanmorgen was de toestand echter weer betrekkelijk kalm.

België maakte vanmorgen bekend dat het zijn troepen in Congo, vlakbij Zaïre, vanaf vrijdag geleidelijk aan zal terugtrekken. De terugkeer van de Belgische militairen zal echter afhangen van de toestand in Zaïre, in het bijzonder die van de Belgische burgers in het land. In totaal zijn er 550 Belgische militairen naar Congo overgebracht naar aanleiding van de ongeregeldheden van vorige week. Meer dan tweederde van de circa 3.500 Belgen in Zaïre heeft duidelijk gemaakt het land ondanks de onrust niet te willen verlaten. De evacuatie van de buitenlanders werd in de praktijk begeleid door Franse militairen, die daarvoor toestemming van president Mobutu Sese Seko hadden gekregen.

Over het dodental van de muiterij, die vorige week uitbrak toen soldaten merkten dat ze niet met de nieuwe bankbiljetten van hun soldij konden betalen, bestaat nog steeds geen duidelijkheid. Diplomaten zeiden dat zij bij elkaar in totaal zeker tachtig lijken hadden geteld, maar ze gaven toe dat veel lijken waarschijnlijk al waren begraven zonder dat zijzelf die hadden gezien. Het juiste dodental zou, aldus de diplomaten, waarschijnlijk nooit bekend worden. De oppositie, onder leiding van premier Étienne Tshisekedi, schatte het dodental op ten minste duizend. De Belgische minister van buitenlandse zaken sprak van zeker driehonderd doden. (AFP, Reuter)