KETTINGBROOD

Kettingbrieven met beloftes, verzoeken of dreigementen verdwijnen in de prullenbak. Eén kettingbrief overleefde mijn verscheurlust omdat er een plastic doosje met een naar gist ruikend deegje bij zat en er boven de brief "Amish Friendship Bread' stond geschreven. De brief luidde als volgt: “Dit is een oud Amish recept. Deze techniek om brood te maken werd gebruikt omdat men niet over een koelkast beschikte. Het is de werking van de enzymen die er voor zorgt dat er geen bederf optreedt in de starter.”

Omdat ik niet alle lezers van deze rubriek een doos met "starter' kan toesturen volgt hier het recept van dit begin van een eindeloze reeks broden èn deegjes om uit te delen.

De starter wordt gemaakt van:

125 centiliter melk

100 gram suiker

60 gram bloem

10 gram gedroogde gist

Los de gist op volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Roer gist, melk, suiker en bloem door elkaar en doe het in een bakje dat niet wordt afgesloten. In de zomer is het in verband met vliegen raadzaam dit "eerste dag deeg' met gaas af te dekken. De tweede, derde en vierde dag wordt de inhoud één maal omgeroerd. De vijfde dag wordt het deeg in een grotere kom gedaan.

Voeg dan toe:

250 centiliter melk

115 gram bloem

200 gram suiker

Meng alles goed door elkaar.

De zesde tot en met de negende dag weer één maal per dag roeren.

De tiende dag wordt toegevoegd:

250 centiliter melk

115 gram bloem

200 gram suiker

Roer alles weer goed door elkaar en verdeel het in vier gelijke porties. Van één deel wordt voor eigen gebruik een Amish Friendship bread gemaakt. De andere drie porties zijn de "starters' om uit te delen (met een kopie van het recept uiteraard).

Voeg aan het deel waarmee het brood wordt gebakken toe:

160 gram boter (gesmolten)

230 gram bloem

200 gram suiker

2 theelelepels vanillesuiker

1 1/2 theelepel bakpoeder

3 1/2 theelepel kaneelpoeder

1/4 theelepel zout

Meng alles met een garde of mixer door elkaar. Doe het deeg in een ingevette brood- of cakevorm en bak het brood gedurende 45-60 minuten in een oven van 180 graden.

Wie wil kan aan dit zoetige brood stukjes appel, rozijnen, noten

en/of bijvoorbeeld kleingesneden gedroogde dadels toevoegen.

    • Anne Scheepmaker