Omdat ik niet alle lezers van deze rubriek een doos met "starter' kan toesturen volgt hier het recept van dit begin van een eindeloze reeks broden èn deegjes om uit te delen.
De starter wordt gemaakt van:
125 centiliter melk
100 gram suiker
60 gram bloem
10 gram gedroogde gist
Los de gist op volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Roer gist, melk, suiker en bloem door elkaar en doe het in een bakje dat niet wordt afgesloten. In de zomer is het in verband met vliegen raadzaam dit "eerste dag deeg' met gaas af te dekken. De tweede, derde en vierde dag wordt de inhoud één maal omgeroerd. De vijfde dag wordt het deeg in een grotere kom gedaan.
Voeg dan toe:
250 centiliter melk
115 gram bloem
200 gram suiker
Meng alles goed door elkaar.
De zesde tot en met de negende dag weer één maal per dag roeren.
De tiende dag wordt toegevoegd:
250 centiliter melk
115 gram bloem
200 gram suiker
Roer alles weer goed door elkaar en verdeel het in vier gelijke porties. Van één deel wordt voor eigen gebruik een Amish Friendship bread gemaakt. De andere drie porties zijn de "starters' om uit te delen (met een kopie van het recept uiteraard).
Voeg aan het deel waarmee het brood wordt gebakken toe:
160 gram boter (gesmolten)
230 gram bloem
200 gram suiker
2 theelelepels vanillesuiker
1 1/2 theelepel bakpoeder
3 1/2 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel zout
Meng alles met een garde of mixer door elkaar. Doe het deeg in een ingevette brood- of cakevorm en bak het brood gedurende 45-60 minuten in een oven van 180 graden.
Wie wil kan aan dit zoetige brood stukjes appel, rozijnen, noten
en/of bijvoorbeeld kleingesneden gedroogde dadels toevoegen.