Interland verzet naar Utrecht na eis Amsterdam

ZEIST, 3 FEBR. De wedstrijd Nederland - Turkije, uit de kwalificatieronden voor het wereldkampioenschap voetbal, wordt woensdag 24 februari in het Stadion Nieuw Galgewaard van FC Utrecht gespeeld. De wedstrijd begint om 20.15 uur. Utrecht is de derde lokatie die de KNVB aanwijst voor de ontmoeting.

Het oorspronkelijke plan de wedstrijd in Rotterdam te spelen stuitte op bezwaren bij burgemeester Peper, die alleen toestemming wilde geven als het aanvangstijdstip op 14.00 uur zoud worden gezet. Amsterdam (Olympisch Stadion), de tweede keus, viel af nadat burgemeester Van Thijn een bijdrag van twee ton verlangde voor de extra politiekosten. De gemeente kwam met de financiële eis omdat er sprake was van een ad hoc situatie. Het demissionaire sectiebestuur betaald voetbal heeft principiële bezwaren tegen een bijdrage aan politiekosten.

Gisteren bereikte de KNVB overeenstemming met burgemeester Opstelten van Utrecht. Voor de wedstrijd in het kleinere Utrechtse stadion zijn geen kaarten meer beschikbaar. Via het het door de bond opengestelde 06-nummer zijn inmiddels al 16.000 toegangsbewijzen gereserveerd, in Utrecht is slechts plaats voor 15.000 mensen. Alle potentiële kopers krijgen een brief van de KNVB met de vraag of zij, nu de ontmoeting in Utrecht wordt gespeeld, toch gebruik willen maken van hun recht op een kaartje. Volgens woordvoerder Stolk van de voetbalbond leert de ervaring dat die reisafstand door menigeen als een onoverkomelijk probleem wordt gezien, waardoor het probleem zich zelf zal oplossen. Wat er ondernomen wordt als dat niet gebeurt staat nog niet vast.

Wedstrijden van het Nederlands elftal hebben in het verleden zelden tot grote ongeregeldheden geleid. In 1987 was er in De Kuip een incident tijdens de wedstrijd Nederland-Cyprus toen een supporter een vuurwerkbom in het doel van de Cypriotische doelman gooide, twee jaar later kwam het in de binnenstad van Rotterdam en buiten het Feyenoordstadion tot ongeregeldheden bij de wedstrijd Nederland - West-Duitsland.

De KNVB heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele schadeclaim. Er zal moeilijk vastgesteld kunnen worden hoe groot de schadepost is. Weliswaar hebben De Kuip en het Olympisch Stadion een toeschouwerscapaciteit die tweemaal zo groot is als Nieuw Galgenwaard, maar onduidelijk is hoeveel kaarten er verkocht zouden worden.

Nadat Rotterdam als lokatie was afgevallen dacht de KNVB snel rond te kunnen komen met Amsterdam. De politie had laten weten burgemeester Van Thijn positief te adviseren. De bond werd echter verrast door het verlangen van de hoofdstedelijke burgemeester dat er - gegeven de uitzonderlijk korte tijd van voorbereiding - een bijdrage moest komen voor de inzet van extra politiemensen.

Van Thijn zei gisteren tijdens een vergadering van de raadscommissie algemeen bestuurlijke en juridische zaken dat in het geval van het verplaatsen op zo korte termijn van de interland sprake is van een bijzondere situatie, waarvoor een compensatie van de extra kosten op zijn plaats is. Hij benadrukte dat het doorberekenen van de politiekosten geen precedent zou vormen voor belangrijke wedstrijden in de toekomst.

De KNVB stelt dat het verzoek om compensatie van de kosten bepalend is geweest om naar elders uit te wijken. Jan Masman, het demissionaire bestuurslid belast met veiligheidszaken, heeft Van Thijn laten weten dat de KNVB op die eis niet kon ingaan. Masman verwachtte een mogelijke precedentwerking ten opzichte van de clubs en acht het principiëel onjuist een voorschot te nemen op een nog niet ingediend wetsontwerp inzake politiekosten. Utrecht stelt geen bijkomende voorwaarden aan de voetbalbond.

Burgemeester Opstelten zal vandaag met de politie overleggen om te bekijken welke voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen voor de wedstrijd. “Daarbij gaat het slechts om details”, vertelde Lex Mellink, chef van het bureau Tolsteeg, het politiedistrict waaronder het stadion valt. “De toestemming is definitief, wij verwachten geen problemen.”