Fonds voor Podiumkunsten komt 12 miljoen tekort

DEN HAAG, 3 FEBR. Het nieuwe Fonds voor de Podiumkunsten komt voor het komend seizoen 12 miljoen gulden tekort. Het fonds had voor deze periode eigenlijk 20 miljoen gulden voor incidentele produkties nodig. Omdat het echter maar acht miljoen gulden te verdelen had, kon het slechts 94 van de 189 als positief beoordeelde subsidievragen honoreren.

Dit bleek gisteren uit een verslag van het fonds. Bij het fonds waren 534 aanvragen ingediend voor in totaal bijna 64 miljoen gulden. De aanvragen werden beoordeeld door diverse adviesorganen.

Bestuur en adviesorganen van het fonds zeggen grote moeite te hebben met het afwijzen van zoveel goede plannen om slechts financiële redenen. “Een dergelijke situatie houdt naar het oordeel van het fonds op termijn een gevaar in voor de continuïteit van de Nederlandse toneelpraktijk”, aldus directeur Henk Scholten. Het fonds gaat een beleidsplan opstellen met budgetten die “meer recht doen aan de kwaliteit en veelzijdigheid van de professionele podiumkunsten in Nederland.”

Het Fonds voor de Podiumkunsten zou volgens het Kunstenplan voor deze periode 12 miljoen gulden krijgen, maar daar werd tijdens de behandeling in de Tweede Kamer, in juni vorig jaar, nog vier miljoen van afgeknabbeld om andere kortingen in de theaterwereld te voorkomen.