Engelsman eerste directeur nieuw Vormgevingsinstituut

AMSTERDAM, 3 FEBR. De Engelse designconsultant John Thackara (41) wordt de eerste directeur van het nieuwe Vormgevingsinstituut. Hij is gisteravond uit zestig sollicitanten gekozen.

Thackara, die als filosoof en journalist is opgeleid, noemt zichzelf "cultureel ingenieur'. In 1988 richtte hij het bedrijf Design Analysis International op met kantoren in Londen en Tokio om de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en kunstwereld te bevorderen. Hij heeft als gastconservator exposities samengesteld in onder andere het Centre Pompidou en in Japan en geeft lezingen aan universiteiten over architectuur, kunstmanagement en "culturele strategie'. Tussen 1981 en 1985 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Design. Hij heeft veel over vormgeving geschreven in kranten en tijdschriften en is auteur van onder andere de boeken New British Design (1987), Design after Modernism (1988) en het binnenkort te verschijnen Cultural Strategy.

Het bestuur heeft als voorwaarde gesteld, dat Thackara Nederlands leert en hier komt wonen. Het feit dat hij buitenlander is, beschouwt het bestuur als “een lichte handicap met een zekere charme,” aldus een van de leden. In het bestuur zitten communicatieadviseur Paul Mertz, directeur Harry Swaak van het verlichtingsbedrijf Lumiance, directeur Yvonne Joris van Het Kruithuis, docente mode en vormgeving in Arnhem Gisella Prager, grafisch ontwerper Anthon Beeke en advokaat J.W. Knipscheer. Het nieuwe instituut gaat officieel in januari 1994 open met een budget van drie miljoen gulden van WVC.