Denen verhogen rente om kroon te steunen

ROTTERDAM, 3 FEBR. De centrale bank van Denemarken heeft vanmorgen besloten tot een verhoging van de beleningsrente, nadat de Deense kroon op de valutamarkten sterk onder druk raakte. Het belangrijkste geldmarkttarief gaat met ingang van morgen omhoog van 11,5 naar 13 procent.

Dit heeft de bank vanmorgen meegedeeld. Ook werden steunaankopen door de Deense centrale bank gesignaleerd. Na de devaluatie van het Ierse punt met tien procent in het weekeinde hielden handelaren al rekening met een mogelijke druk op de Deense kroon en de Franse franc binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Verkopen drukten vanmorgen de koers van de kroon omlaag tot onder de grens van 29 gulden per 100 in vergelijking met een slotkoers van 29,165 gulden op dinsdag. Dat was voor de Deense centrale bank het sein om in te grijpen.

De aankondiging van een renteverhoging had vanmorgen weinig effect. Tegen het middaguur werd een koers genoteerd van 28,960 gulden per 100, dicht bij de EMS-bodemkoers van 28,8825 gulden. De Franse franc bleef vanmorgen buiten schot. De koers lag tegen het middaguur 33,250 gulden per 100, slechts een fractie lager dan de slotkoers van 33,270 gulden op dinsdag en ruim boven de de bodemkoers in het EMS van 32,8475 gulden.

De Amerikaanse dollar profiteerde van de nieuwe onrust binnen het EMS. Vanmorgen werd een koers genoteerd van 1,8520 gulden, ruim een cent meer dan de slotkoers van 1,8410 gulden op dinsdag. Daarmee bereikte de Amerikaanse munt de hoogste koers van dit jaar. Het pond sterling bereikte vanmorgen een nieuw laagterecord tegenover zowel de D-mark als de dollar. Tegenover de gulden noteerde het pond sterling vanmorgen op een dieptepunt van nog geen 2,65gulden.