Chloortrein gaat via Amsterdam

UTRECHT, 3 FEBR. De Nederlandse Spoorwegen willen het chloortransport tussen Delfzijl en het Rotterdamse Botlekgebied voortaan via Amsterdam-Zuid-Oost leiden in plaats van Utrecht.

Door verbouwingen op dit station moest het tracé worden verlegd. De NS-directie stuurt vandaag een brief met het nieuwe tracé aan de betrokken gemeenten, waaronder Amsterdam, aldus NS-woordvoerder P. van der Linden. Het plan voor het nieuwe traject kwam vorige week in de publiciteit zonder dat de overheden waren ingelicht. De Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, J. van Kemenade, vroeg om opheldering wegens de onrust die in het verleden ontstond bij soortgelijke voornemens. Samen met ammoniak behoort chloor tot de riskantste goederen die per spoor vervoerd worden. De NS zijn vrij om de route van haar treinen te bepalen, onderstreept de NS-woordvoerder. De spoorwegen willen het nieuwe tracé van de chloortreinen op 23 mei laten ingaan.