Britse oppositie kritiseert Heseltine

ROTTERDAM, 3 FEBR. De Britse minister voor industrie Michael Heseltine kwam gisteren in het Lagerhuis onder vuur te liggen van de Labour-oppositie. Die verweet de Britse regering dat zij, in tegenstelling tot de regeringen van Nederland en België, niet bereid was geweest fondsen uit te trekken voor het redden van DAF.

Alom wordt verwacht dat een tak van het vrachtwagenconcern, Leyland DAF, de hardste sanering en wellicht complete sluiting te wachten staat. Heseltine maakte duidelijk dat zijn regering er niet aan kon beginnen DAF te subsidiëren en dat hem trouwens ook geen steunverzoek had bereikt. Heseltine nam ook de drie Britse banken Lloyds, Barclays en National Westminster in bescherming toen Labour-woordvoerder Robin Cook deze drie aanwees als de schuldigen voor het stranden van de reddingsoperatie voor DAF. De Britse banken zelf schoven de schuld zelf af op de Nederlandse en de Vlaamse overheid. Bij de DAF-fabrieken in Groot-Brittannië werken circa 5500 mensen. Gisteren kwam de produktie bij Daf-Leyland in de Engelse steden Birmingham en Preston zo goed als stil te liggen. Leveranciers weigerden onderdelen te leveren nadat het uitstel van betaling voor DAF bekend was geworden. Vandaag zal waarschijnlijk ook een bewindvoerder voor de Britse DAF-onderdelen worden benoemd.

De personeelchef van DAF-Westerlo, De Backer, sluit niet uit dat ook in België de produktie bij de DAF-dochter nog deze week volledig stil komt te liggen. Volgens De Backer is de vestiging in Westerlo “een zelfstandige eenheid”, maar is niet duidelijk in hoeverre dit betekent dat DAF-Westerlo ook uitstel van betaling moet aanvragen.

Het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) noemt in een reactie de ontwikkelingen rond DAF “buitengewoon spijtig”. Voortbestaan van het bedrijf, in elk geval de gezonde delen, is van groot belang voor de technologische infrastructuur van ons land, aldus het VNO. Bovendien dreigt de ontwikkeling rond DAF een forse slag toe te brengen aan de economie in Oost-Brabant. Het VNO hoopt dat alle direct betrokkenen (overheid, banken en bedrijf) alles op alles zullen zetten om DAF gezond overeind te houden.