Bij schuld politie aan dood Turkse man; Consulaat wil vervolging agenten

ROTTERDAM, 3 FEBR. Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft de officier van justitie in Roermond gevraagd de agenten die betrokken waren bij de dood van de 32-jarige Hüseyin Köksal strafrechtelijk te vervolgen als mocht blijken dat zij op enigerlei wijze daaraan schuld hebben. Dat zegt de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Ali Üstün.

Köksal werd op woensdagavond 7 januari gearresteerd door de politie in Venlo. Hij was uit zijn auto gestapt en in elkaar gezakt. De politie sloeg de man hardhandig in de boeien - hij werd volgens getuigen met zijn hoofd tegen de grond geslagen - en zette hem in de cel. Hij overleed daags daarna op de intensive-care afdeling van een ziekenhuis in Venray.

“Het is een tragisch incident en voor Nederlandse begrippen abnormaal”, zegt de consul-generaal. “Daarom is het logisch dat er veel aandacht aan deze zaak wordt besteed, vooral ook in Turkije. Daar is het voorpaginanieuws. Ik heb opdracht de minister van buitenlandse zaken van elke ontwikkeling hier in Nederland op de hoogte te houden.”

Üstün, die na de gebeurtenissen tweemaal naar Limburg is gereisd om zich op de hoogte te stellen van de gang zaken, verwondert zich over een aantal aspecten. “De man is op straat, buiten de auto, in elkaar gezakt. Je vraagt je af waarom de politie Köksal niet conform de eigen regels per ambulance naar het ziekenhuis heeft laten vervoeren. Naar ik begrijp werd hij gezocht, althans werd de auto gezocht waarin hij reed. Het was de auto van zijn neef Ali, die een restaurant heeft in Venlo. Als dat zo is vind ik dat toch uitermate onzorgvuldig. Hoewel hij papieren bij zich had is zijn identiteit niet vastgesteld. U of ik hadden die auto dus wel gekocht of geleend kunnen hebben en ons was wellicht hetzelfde overkomen. Om die reden lijkt het mij dus uitgesloten dat deze zaak verband houdt met vreemdelingenhaat. Wat me ook verbaast is dat ik met Ali Köksal naar de officier van justitie ben geweest en hij nog altijd niet is gearresteerd”, aldus de consul.

Köksal, die volgens het sectierapport van het Gerechtelijk Laboratorium leed aan een al langer bestaande ziekelijke verwijding van een hersenslagader, zat dertien uur in een cel toen er een arts bij werd geroepen. Hij was ook gewond. Dat blijkt uit het sectierapport, maar ook uit bloedsporen op zijn kleding die mr. F.H. van Alst, een van de advocaten van de familie, van justitie heeft gekregen. Volgens de richtlijnen van de politie had er dus meteen een arts bijgehaald moeten worden.

“Na die dertien uur cel is hij eerst naar het Venlose ziekenhuis vervoerd, waar hij is geweigerd”, zegt Üstün. “Ook dat verbaast me. Er zou geen geschikte apparatuur voorhanden zijn. Dus hebben ze hem naar Venray gebracht.”

Inmiddels is het onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium voltooid. Dat onderzoek is nog eens gedaan door professor dr. M. Staak van het Institut für Rechtsmedizin van de Universiteit van Keulen. Een neurochirug in Venlo onderzoekt de hersenen van de overledene. Ook dat onderzoek zal nog eens worden overgedaan in het laboratorium in Keulen. Mochten de bevindingen van al deze deskundigen conflicteren, dan kan de hele autopsie nog eens in Istanbul worden overgedaan.

Als politieagenten worden vervolgd in verband met de zaak Köksal, dan is dat voor Nederlandse begrippen uniek. “Ik heb een sterk vertrouwen in de Nederlandse rechtsgang. Dat heb ik de Turkse gemeenschap in Venlo ook proberen duidelijk te maken, direct na het incident. Ik heb mijn landgenoten gewaarschuwd omtrent een mogelijke provocatie. Die zou in zekere zin ook wel begrijpelijk zijn, vooral als de gebeurtenis in verband wordt gebracht met de golf van racisme die door Europa gaat en het feit dat Venlo dicht aan de Duitse grens ligt.”

    • Bram Pols