Andriessen doet toezegging; Lonen DAF zeker door boedelkrediet

ROTTERDAM, 3 FEBR. Minister Andriessen (economische zaken) heeft de vakbonden en de ondernemingsraad van DAF vanmorgen verzekerd dat het verstrekken van een boedelkrediet geen probleem hoeft te zijn.

Dat betekent volgens bestuurder F. Koolen van de Industriebond FNV dat de salarissen op korte termijn zijn gegarandeerd.

De inzet van de vakbeweging in de gesprekken met bewindvoerders zal zijn het behoud van een compleet scala van trucks, van licht tot zwaar, in de produktie van DAF. Ook de afdeling Special Products heeft volgens de bonden goede overlevingskansen.

De bonden gaan ervan uit dat de herstructureringsplannen voor DAF binnen drie of vier weken voltooid moeten zijn en dat er in principe voor die tijd geen mensen ontslagen worden. Dat de personeelsomvang moet worden ingekrompen is volgens Koolen “niet te vermijden”, maar hij weigerde aantallen te noemen.

De bonden zullen vasthouden aan het sociaal plan dat ze met DAF zijn overeengekomen. Koolen voorspelde “een stevig partijtje onderhandelen met de bewindvoerders”. Wel opperde de vakbondsbestuurder de mogelijkheid om het pensioenfonds van DAF als financieringsbron voor de herstructurering aan te boren.

De bonden menen dat ook de produktie van bestelwagens, die vooral is geconcentreerd bij DAF-dochter Leyland in Engeland, een onontbeerlijk onderdeel is, “maar het is de vraag of DAF dat zelf moet blijven doen”. Dat DAF Finance als onderdeel van het bedrijf moet verdwijnen, lijdt ook voor wat betreft de bonden geen twijfel. Lease-activiteiten horen bij truckfabricage, zei BLHP-bestuurder Verhoeven, “maar dat moet onder beheer van derden komen”. “Het wordt dus liquideren of als het even kan verkopen.”

Ook volgens Andriessen moet DAF zich concentreren op de produktie van vrachtwagens. “In die kernactiviteiten heeft DAF de afgelopen jaren al gesneden. Dat levert nu een kleine winst op. Ik heb wat moeite met de dingen die daaromheen zitten. Je kunt je afvragen of DAF wel door moet gaan met bestelwagens.” De overige bezigheden die niet bij de kernactiviteit horen moet het Brabantse bedrijf afstoten, zo liet hij gisteren weten. De overheid houdt de eerder uitgetrokken 200 miljoen gulden voor de redding van DAF beschikbaar voor een overlevingsplan.

De vaste Kamercommissie van economische zaken steunt Andriessen in zijn opstelling, aldus commissievoorzitter Henk Vos gisteren na afloop van een besloten vergadering met de bewindsman. Vos onderstreepte dat de kracht van DAF schuilt in de zware en middelzware trucks en dat nog geen uitzicht op verbetering van de slechte markt voor vrachtwagens in Groot-Brittannië bestaat.